Начало Забавления Оряхово празнува рождението на Дико Илиев

Оряхово празнува рождението на Дико Илиев

от Mariana Gomileva
1651 преглеждания

Празник с духова музика | снимка: Общ. Оряхово

Оряхово ще отбележи 120 години от рождението на Дико Илиев с концерт, съобщават от общината. Началото е от 17.30 ч. в зала „Арена“ – Оряхово. От 16.30 ч. ще бъдат поднесени венци и цветя пред барелефа на композитора на централния площад, който носи неговото име.

В концерта ще се включат Духов оркестър „Дико Илиев“ към читалище „Надежда-1871“, в който именития музикант е работил като диригент, Женския хор към читалището, Представителния духов оркестър на Сухопътни войски – София, Младежкия духов оркестър към център „Людмила Живкова“. Участие ще вземат танцовите състави „Изворче“ и „Майски цветя“, както и Мажоретен състав „Александрийка“.

Дико Илиев е роден на 15 февруари в с. Карлуково, днес обл. Ловеч. Работи като музикант в оркестъра на 16-ти Пехотен Ловчански полк в Орхание (днес Ботевград), за кратко живее и работи в София, а от 1920 г. се връща във Врачанско, където свири, композира, създава духови оркестри и през 1931 г. постъпва към Духовия оркестър на 36-ти пхотен Козлодуйски полк със седалище в Оряхово и от 1948 г. е негов диригент. Там остава до 1958 г., като едновременно е диригент на Духовия оркестър към читалището в Оряхово.

Прословутия композитор е създател на жанра хора за духови оркестри и един от най-оригиналните български музиканти. Произведенията му са вдъхновени от българското народно творчество, съчетано с модерната по онова време духова музика.

Подобни статии