Начало Забавления „Опера на върховете“ през август 2021

„Опера на върховете“ през август 2021

от Mariana Gomileva
4610 преглеждания

Сцена от балета „Лебедово езеро“ на фестивала „Опера на върховете“, 2018 г. / снимка: Иван Миладинов

Фестивалът „Опера на върховете“ на Софийска опера и балет традиционно всяка година събира стотици любители на вечното класическо изкуство и представя емблематични спектакли сред Белоградчишките скали. Енергията на каменните гиганти успокоява, зарежда и извисява духа. Съчетана с висшето изкуство на оперното майсторство тя дава истинска наслада.

Белоградчишките скали, с удивителната си красота, са истинско чудо на природата и не случайно очароват всеки, дошъл в този край за да види необикновената забележителност. По пътя към тях се минава през древната Белоградчишка крепост, построена още от времето на Римската империя. България днес е призвана да съхранява своето природно и културно богатство, да запази своята национална културна идентичност и да развива с устрем и визионерство своите изконни традиции.

Фестивалът ОПЕРА НА ВЪРХОВЕТЕ – БЕЛОГРАДЧИШКИ СКАЛИ е новаторска идея на режисьора акад. Пламен Карталов, осъществена с подкрепата на партньори, сред които и култовия ресторант в Белоградчик „При Иван“. Необичайните сценични решения и авторската режисьорска интерпретация винаги са свързани с магическата красота на Белоградчишките скали. Те дават на публиката възможност по друг начин да усети любимите си произведения.  Гостите успяват да се насладят на оперното и балетното изкуство под открито небе, съчетавайки усещането с туристическа обиколка на района.

„Опера на върховете“, 2018 г. / снимка: Иван Миладинов

Програма

На 6, 7 и 8 август 2021 г. от 20 часа, зрителите ще могат да се насладят на шедьовъра „Аида“ от Джузепе Верди.

На 13 август 2021 г. от 20 часа започва цяла плеяда от звездни балетните спектакли. Началото ще бъде поставено с „Лебедово езеро“ от Пьотр Илич Чайковски.

На 14 август 2021 г. от 21 часа балетните майстори ще представят „Кармен – сюита“ от Жорж Бизе и Родион Шчедрин и „Болеро“ от Морис Равел.

На 15 август 2021 г. от 21 часа зрителите ще могат да гледат „Кармина Бурана“ от Карл Орф.

Сцена от операта „Кармен“, „Опера на върховете“, 2019 г. / снимка: Иван Миладинов

Очаквайте скоро интервюто с акад. Пламен Карталов, който е почетен гражданин на община Белоградчик и заедно с екипа си успя да превърне града под скалите в столица на оперното и балетното изкуство.

Подобни статии