Начало Забавления „Опера на върховете“ за осми път сред белоградчишките скали

„Опера на върховете“ за осми път сред белоградчишките скали

от Mariana Gomileva
776 преглеждания

Сцената в Белоградчишката крепост преди откриването на осмото издание на фестивала „Опера на върховете“ / снимка: Софийска опера и балет

За осми път Белоградчик ще посрещне гостите от страната и чужбина на фестивала „Опера на върховете ” – Белоградчишки скали. Подготовката за оперната премиера е на финала. Декорът вече е изграден в двора на крепостта. Построена е и трибуната, костюмите са готови. След като репетира в залата на Софийската опера, целият състав вече е в Белоградчик.

Подготовка за фестивала / снимка: Софийска опера и балет

Фестивалът ще бъде открит с премиера на нова постановка на операта „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини на 4 август. Спектакълът ще се играе и на 5 и 6 август, (като за съботния ден билетите са вече разпродадени). Той е създаден в партньорство от Софийската опера и балет и творци от Южна Корея. Зрителите в Белоградчик са първите, които ще видят резултата от това сътрудничество, посочи акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет. 

„С убеденост изразявам мислите си, че всяка оперна и балетна продукция на открито е като уникат в многоцветната гама от емоционални състояния и духовна сила, идваща от сливането на природните дадености и внушенията и посланията на музиката, текста, пеенето и играта на открито. За първи път реализираме международен проект в сътрудничество с творци от Южна Корея с новата постановка на операта „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини. Тя е един истински оперен връх, който посвещаваме на 100-годишнината на великата Мария Калас“, казва Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет.

В рамките на балетната програма на „Опера на върховете“ ще бъде представена и „Кармина Бурана“ по музика на Карл Орф – на 11 и 13 август. Режисьор и хореограф е Фреди Франдзути, обявен от критиката за „младото италианско хореографско чудо“, а сред международния екип солисти са Венера Христова, Вяра Иванчева, Кристина Чочанова, Никола Хаджитанев, Антонио Манганиело, Франческо Конджусти, Кристиан Манев, Винченцо Каруана, Лукас де Конинг и др.

Класическият балет „Дон Кихот“ по музика на Лудвиг Минкус и хореография на Петър Луканов ще се играе на 12 август. Като Рицаря от Ла Манча публиката ще аплодира Матю Уитъл, неговият оръженосец Санчо Панса ще бъде Георги Аспарухов, Китри ще е Кристина Чочанова, Базил – Фредерико Пинто, Еспада – Никола Хаджитанев и т.н.

„Опера на върховете – Белоградчишки скали“ е новаторска идея на акад. Пламен Карталов, чиито необичайни сценични решения са свързани с постановки на нестандартни локации. Сценичните изяви сред величието на уникалния природен феномен дават на публиката възможност да усети произведенията по различен, неповторим начин. „В това райско кътче на родината се организират фестивални вечери, в които операта, артистите, природата и публиката се съединяват в едно цяло“, казва маестро Карталов.

Източник: Софийска опера и балет, БТА

Подобни статии