Начало Забележителности Опера в Белоградчик – новаторска идея и необичайни сценични решения

Опера в Белоградчик – новаторска идея и необичайни сценични решения

от Mariana Gomileva
1533 преглеждания

Автор: Акад. Пламен Карталов; снимки: Софийска опера и балет

Белоградчишките скали, с удивителната си красота, са истинско чудо на природата. По пътя към тях се минава през древната Белоградчишка крепост, построена още от времето на Римската империя. България днес е призвана да запази своята национална културна идентичност, да съхранява своето природно и културно богатство и да развива с постоянстващ устрем и визионерство своите изконни традиции.

Фестивалът ОПЕРА НА ВЪРХОВЕТЕ – БЕЛОГРАДЧИШКИ СКАЛИ, е новаторска идея. Необичайните сценични решения и авторската режисьорска интерпретация са свързани с магическата красота на Белоградчишките скали. Те дават на публиката възможност по друг начин да усети любимите си произведения. Много гости идват да се насладят на оперното и балетното изкуство под открито небе.

В рамките на фестивала се предлага специално събитие – посещение на пещерата Магура за необикновен спектакъл
пърформанс „ВАГНЕР МАГУРА: Богове, Великани, Джуджета и Валкюри“. Пещерата е известна със скалните рисунки отпреди
7000 години. Музиката на Рихард Вагнер звучи още на входа на „Магурата“. А след това декори са самите пещерни образувания. Музикалната импресия включва фрагменти от оперите на Вагнер „Рейнско злато“, „Валкюра“, „Танхойзер“ и „Парсифал“.

Спектакълът е два часа и тридесет минути: първата част е на входа на пещерата, втората е в залите на пещерата, а третата част завършва с „Ездата на валкюрите“ на изхода на пещерата и с дегустация на регионални вина от винарска изба „Магура“.

Текстът е предоставен на severozapazenabg.com от Софийската опера и балет. Заглавието е на редакцията. Билети за представленията може да закупите от касите на Операта, Мол Видин, Туристически информационен център – Белоградчик, както и всички каси на EasyPay и Epay.bg. Фестивалът „Опера на върховете“ се организира с подкрепата на ресторант „При Иван“ – Белоградчик.

Подобни статии