Начало Икономика Опасен склад за взривни вещества е забавил част от скоростния път Враца-Видин

Опасен склад за взривни вещества е забавил част от скоростния път Враца-Видин

от Mariana Gomileva
1561 преглеждания

Дори и обновен на места, път Е79 минава през много села, чиито жители страдат постоянно от тежкия трафик | снимка: АПИ

Склад на компанията, собственик на взривилия се завод в Горни Лом, е една от причините за забавяне в проектирането
на новия скоростен път Враца – Видин. Това стана ясно от отговори на Министерство на транспорта (МТ), изпратени до severozapazenabg.com. Става въпрос за складова база за взривни вещества в местност „Ливадски дол“, съвсем близо до съществуващото трасе на международния път Е79. Справка в регистрите на Министерство на околна среда и води показва, че складът е собственост на „Видекс“ АД. Компанията беше собственик и на завод „Миджур“ в Горни Лом, общ. Чупрене, който се взриви през октомври 2014 г. при обезвреждане на противопехотни мини.

На метри от трафика

Складът в „Ливадски дол“ се намира на 2 км по въздушна линия от границите по регулационния план на гр. Монтана и на 2.5 км. от с. Николово. Само на 295 метра е проектираното трасе за скоростна жп линия Мездра – Видин, пише в проект на устройствения план на Монтана. На по-малко от 100 метра южно от склада за взривове минава натовареният път Е79.
Разследване на сайта „Бивол“ от юни миналата година показва, че през 2007 г. на „Видекс“ е издадено разрешително за склада в нарушение на Закона за опазване на околната среда. Министерство на околната среда е трябвало да поиска становища от общ. Монтана и да уведоми областния управител. Това не е било направено, а складът е с категория „висок рисков потенциал“. Същото е било положението и със завод „Миджур“, за който МОСВ не е уведомило нито кмета на Чупрене, нито областния управител на Видин. Неясно остава как МОСВ е дало разрешение за склад, намиращ се съвсем близо до населени места и буквално на метри от натоварен път.

През 2013 г., когато е започнало проектирането на новия скоростен път Враца-Видин, е направена и Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС). В участъка Монтана-Враца различните варианти за преминаване са се оказали много близо до складовете, посочват от транспортно министерство. В момента разрешителното на базата за взривни вещества е в процес на преразглеждане. Заради тези проблеми участъкът между Враца и Монтана е изключен от направения ОВОС. На 15 януари миналата година е издадено решение за одобряване на инвестиционното предложение за останалите три участъка – Видин-Димово; Димово-Бела-Ружинци и Ружинци-Монтана. Това решение обаче се обжалва. За проблемния дял Монтана – Враца трябва да има становище на екоминистерството, до което вече е пратено писмо за започване на ОВОС.

Съдебно протакане

Както вече съобщихме, обжалване и очакване на окончателно решение от Върховния административен съд е причина строителството на пътя да се бави. По информация от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) след няколко опита за удължаване, трасето е изгубило възможността да се финансира по старата оперативна програма „Транспорт“ и през октомври миналата година е подписан нов договор за безвъзмездна помощ по новата програма.

След като излезе решението на ВАС, няма пречка да се проектира и да започне строителството на пътя в частта от Видин до Монтана. Подготовката на проекта е финансирана от програма „Транспорт“ и вече са осигурени 2.775 млн. лв. безвъзмездна помощ, обясниха от МТ. Идейните проекти за четирите участъка са готови. Техническите проекти се очаква да бъдат изготвени до средата на 2018 г., посочват от Министерството. За археологическите проучвания трябва да има Решение по ОВОС, което да е влязло в сила.

Участъкът от Враца до Видин е част от Транс-европейския транспортен коридор „Ориент/Източно-средиземноморски“, където попада и жп линията Видин-София.

Тежко натоварване

По данни на АПИ средно на денонощие през миналата година са преминавали по 8692 превозни средства през с. Новачене. Това е началото на пътя Ботевград-Видин, откъдето минава трафика от магистрала „Хемус“ към Оряхово и Дунав мост 2. От общия брой коли 5558 са били леките, а 2882 са товарните. Данните показват, че на следващия преброителен пункт до с. Трифоново са преминавали почти същия брой камиони – 2430 броя средно на денонощие. Това означава, че почти целият трафик на товарни автомобили се насочва към Дунав мост 2 при Видин и само малка част заминават към ферибота Оряхово-Бекет. Леките коли са били 3752 средно на ден през миналата година.

Засиленият трафик, остарелият път и рисковото шофиране, особено от водачи на камиони, често предизвиква катастрофи. Последната тежка стана в сряда вечер, когато автобус от София за Белоградчик беше засечен от тир до с. Смоляновци. Загина 21-годишна студентка от Белоградчик, а над 10 от пътниците пострадаха, включително бременна жена. Днес кметът на с. Ружинци, откъдето е пострадалата бременна, призова да се спре трафика на камиони през населените места, съобщава Konkurent.bg. Александър Александров е обяснил, че заради ремонта на пътя в гр. Димово тировете са преминавали през Ружинци и са напукали къщите, а асфалтът е деформиран. Главният път минава през малка част от Ружинци, а отклоненият трафик пресичаше цялото село. Деформираният асфалт трябва да се оправя с пари на бедната община, докато приходите от винетки на камионите отиват в държавния бюджет и се разпределят към регионалното министерство. За общините остават негативите от разрушените пътища и катастрофите, а предприятие „Видекс“ с опасния си склад се оказва бомба със закъснител и за пътуващите между Враца и Монтана.

Подобни статии