Начало Градска среда Огнена страст сред Белоградчишките скали с балетните класики „Кармен“ – сюита и „Болеро“

Огнена страст сред Белоградчишките скали с балетните класики „Кармен“ – сюита и „Болеро“

от Mariana Gomileva
923 преглеждания

Сцена от балета „Кармен“ / снимка: „Софийска опера и балет“

На 14-ти август 2021 г. в летния фестивал „Опера на върховете – Белоградчишки скали“ 2021 артистите от „Софийската опера и балет“ ще представят два балетни шедьовъра на сцената в двора на Белоградчишката крепост. Началото на спектакъла е 20 ч.

„Кармен“ – сюита

Прочутата творба „Кармен“ – сюита е написана от композитора Родион Шчедрин  и е великолепна интерпретация на гениалната музика на Жорж Бизе.

Балетът е създаден специално за голямата руска балерина Мая Плисецкая, хореограф и режисьор е Алберто Алонсо, а премиерата е в Болшой театър през април 1967 г. Преди повече от четиридесет години този спектакъл е показан и на Софийска сцена, при гастрол на Кубинския национален балет. Ролята на Кармен претворява друга голяма балерина – Алисия Алонсо.

Каква е историята на тази балетна творба?

В една вечер Националният балет на Куба е на гастрол в Москва. Когато гледа постановката „Ел салар” на Алберто Алонсо, Мая Плисецкая веднага разбира, че това е хореографът, способен да постави „Кармен” различно, нетрадиционно, бягайки от сладникавия псевдоиспански стил на балетната класика.

Озовава се зад кулисите, изгаряща от нетърпение да се срещне с маестрото. Тя вижда Алберто и направо се обръща към него с думите: „Искате ли да направите „Кармен”? За мен.” Той възкликва: „Как прочетохте мислите ми? Това е моята мечта!” За Мая Плисецкая Алберто Алонсо казва, че е стопроцентова Кармен – истинско въплъщение на бунтарството и непримиримостта. Самата Мая Плисецкая в не едно и две интервюта споделя, че за нея това е ролята на живота и нещо повече, в нея тя влага политическо послание: героинята е символ на свободната личност, повела фатална битка с тогавашната власт. Не по-малко трудно от борбата със съветските културтрегери е и търсенето на музика. След отказа на Шостакович и Хачатурян, композиторът Родион Шчедрин (съпруг на Мая Плисецкая) създава оркестрацията, вдъхновен от репетициите.

Така вълнуващият сюжет на Мериме и дълбочината на чувствата в операта на Бизе придобиват философски оттенък в балета-сюита. „Кармен” е удивителна квинтесенция на страстни емоциии и силни характери, изразени чрез съдържанието на новелата и музиката на композиторите.

Сцена от „Кармен“ / снимка: „Софийска опера и балет“

Сцена от „Кармен“ / снимка: „Софийска опера и балет“

Сцена от „Кармен“ / снимка: „Софийска опера и балет“

Сцена от „Кармен-сюита“ / снимка: „Софийска опера и балет“

Постановъчен екип: Алберто Алонсо, Соня Алонсо, Борян Белчев, Християна Михалева-Зорбалиева, Риолина Топалова, Мария Илиева, Ясен Вълчанов

Участват: Марта Петкова, Никола Хаджитанев, Цецо Иванов, Еленко Иванов, Венера Христова

 „Болеро“

Морис Равел пише музиката през 1928 г. и тя се превръща в негово най-популярно произведение. Ритъмът се ускорява постепенно и се задава от малкия барабан, който повтаря една и съща ритмична фигура от 24 удара, 169 пъти или общо 4056 удара. Именно тази ритмичност провокира редица хореографи да „прочитат“ тази музика по най-различен начин. Нека споменем прекрасната хореография на Морис Бежар за постановката на „Болеро“ с Мая Плисецкая.

Сцена от „Болеро“ / снимка: „Софийска опера и балет“

Сцена от „Болеро“ / снимка: „Софийска опера и балет“

Италианецът Фреди Франдзути прави своя хореографска партитура за балетния ансамбъл на Софийската опера по време на сегашното противоепидемично време. Неговата основна концепция е, че по време на танцуването балетните артисти не се докосват в нито един момент. Ето че сложната пандемична ситуация е провокирала хореографа да потърси неочаквани движенчески решения и това ново сценично послание ще провокира интереса на зрителите.

Постановъчен екип на „Болеро“: Фреди Франдзути, Сара-Нора Кръстева

И трите фестивални вечери с балетна програма (13, 14 и 15 август) са замислени да са приказни и незабравими. Насладете им се под открито небе, любувайки се на величествените Белоградчишки скали наоколо! Фестивалът „Опера на върховете“ е културна емблема на Северозападна България, която по традиция се провежда за шеста поредна година и дарява публиката с невероятни преживявания!

Източник: „Софийска опера и балет“

Подобни статии