Начало Икономика Община Враца с нови светофари и кампания за разделно събиране

Община Враца с нови светофари и кампания за разделно събиране

от Mariana Gomileva
678 преглеждания

От 11 март 2020 г. Община Враца стартира кампанията „Акция – Рециклиране“, насочена към насърчаване на разделното събиране. В рамките на инициативата екипи на ОП „БКС“ – Враца ще събират безплатно хартия, картон, пластмаса, метал, стъкло и дървен материал от търговските обекти в града и ще ги предават в пункт за вторични суровини. Дейностите са в изпълнение на Закона за управление на отпадъците.

Събиране на отпадъци / снимка: ОП БКС „Враца“

С получените средства от рециклираните материали ще бъдат закупени дървета и декоративни храсти, които да се използват от гражданите за озеленяване на междублоковите пространства и обществени площи.

Почистване на междублоковите пространства / снимка: ОП БКС – „Враца“

С цел постигане на максимални резултати от „Акция – Рециклиране“ и изготвяне на график за събиране на отпадъците, собствениците на търговски и производствени обекти могат да подадат заявка за присъединяване в кампанията до 30 март (понеделник), на: prvratsa@gmail.com. В заявлението трябва да бъде посочен адрес и вид на обекта.

След изтичане на крайния срок за подаване на заявки, ще бъде изготвен график за събиране на рециклируемите материали, който ще бъде публикуван на страницата на Общината в социалната мрежа, на сайта, както и на информационни табла в града и в търговските обекти.

Еко инициативата на Община Враца и ОП „БКС“ ще продължи през цялата година с периодични кампании, които ще бъдат оповестявани предварително.

Събраните средства ще бъдат обявени, а през пролетта на 2021 г. ще бъде закупен съответния посадъчен материал, който ще се раздаде за облагородяването на обществени площи и междублоковите пространства.

Премахване на счупени клони и повдигане короните на дървета в парка зад площад “Христо Ботев” / снимка: ОП „БКС“ – Враца

Община Враца и започна подновяването на светофарните уредби в града. Съоръженията са с LED система от ново поколение, чрез която ще бъдат намалени разходите за поддръжка с близо 80% и ще се осигури над 10-годишен експлоатационен период.

Успоредно с това, стартира и монтирането на новите командно-компютърни табла, тъй като съществуващите са стари, а захранването им е компрометирано. Това е и причината да има чести аварии по мрежата, като този проблем ще бъде отстранен след поставянето на новите съоръжения.

Светофари във Враца / снимка: Община Враца

Към момента са подменени секциите на светофарните уредби на следните кръстовища:
– Бул. „Втори юни“ и ул. „Екзарх Йосиф“;
– Бул. „Мито Орозов“ и ул. „Н. Й. Вапцаров“;
– Бул. „Мито Орозов“ и ул. „Стоян Заимов“ ;
– Ул. „Георги Бенковски“ и „Крайречен булевард“ ;
– Ул. „Околчица“ и бул. „Европа“;
– Ул. „Околчица“ и ул. „Славянска“;

Към новите светофари ще бъдат поставени и таймери за звуково известяване на хора с увредено зрение.

Светофари във Враца / снимка: Община Враца

По отношение на старите светофарни уредби, голяма част от тях ще бъдат използвани с учебна цел в детски и учебни заведения.

Реализираните дейности се изпълняват със средства от бюджета на Община Враца, като инвестицията е в размер на 214 200 лв.

 

Източник: Община Враца

 

 

Подобни статии