Начало Икономика Община Видин отчете събиране на повече просрочени задължения

Община Видин отчете събиране на повече просрочени задължения

от Mariana Gomileva
869 преглеждания
Мотосъбор ще се проведе във Видин

Инспектората към общината ще следи за спазване на забраната за паркиране на зелени площи и ограничаване преминаването през пешеходните зони | снимка: „Дарик-Враца“

Община Видин е повишила събираемостта на местните данъци и такси през първите четири месеца на годината в сравнение със същия период на миналата година, съобщиха от местната власт. Общо приходите от януари до края на април са 2.857 млн. лв., което е увеличение с почти 170 хил. лв. за година. Повече от 1 млн. лв. от събраните налози са стари задължения, които общината определи като приоритетни за събиране.

Кметът на Видин Огнян Ценков обяви още, че сметките на общината вече не са запорирани и дълговете й постепенно се погасяват. Проблемът със запорите и просрочените задължениян стои от няколко години, като една от причините са това са и сериозни забавяния и договори, определяни като неизгодни, сключени от предишни кметове.

През първите четири месеца на годината са издадени общо 450 акта за установяване на задължения според информация от подадени декларации. За миналата година броят им е 720. Една от мерките за повишаване на събираемостта е публикуване на списъци с длъжниците на обществени места, уточни Владимир Георгиев, който отскоро е началник-отдел на дирекция „Местни данъци и такси“. Общината позволява и сключване на споразумения за разсрочено издължаване.
За тези, които не си платят доброволно, ще се пристъпи към принудително събиране – с помощта на публични изпълнители на Националната агенция за приходите (НАП), държавни и частни съдебни изпълнители. Общината обменя данни и с КАТ и Агенцията по вписванията, водят се разговори и с представители на бизнеса. Много от просрочените вземания са от фирми, някои от които в несъстоятелност, става ясно от публикуваните списъци.

От Общинския инспекторат определят като приоритет контрола върху забраните за спиране и паркиране на коли върху зелени площи, тротоари, в градинки, паркове, пред входове на детски градини и училища. Заведения, които не са платили правото си да разполагат маси, както и незаконни обекти, също ще бъдат премахвани и санкционирани, уверяват от Инспектората. По-строг контрол ще има и върху автомобилите, минаващи по пешеходните зони, за да заредят търговски обекти и за обслужване на банки, коментира Огнян Ценков.

Подобни статии