Начало Икономика Белоградчик спечели европейско финансиране за безплатен обществен интернет

Белоградчик спечели европейско финансиране за безплатен обществен интернет

от Mariana Gomileva
1126 преглеждания

Центърът на Белоградчик / снимка: Мариана Гомилева

Община Белоградчик е сред 15-те български общини, победителки в четвъртата конкурсна сесия на инициативата на Европейската комисия WiFi4EU. Така общините от Област Видин, чиито жители и гости ще ползват безплатен обществен интернет, стават шест.

Чрез инициативата WiFi4EU се насърчава безплатният достъп до безжичен интернет за гражданите на обществени места, включително паркове, площади, обществени сгради, библиотеки, здравни центрове и музеи в общини в цяла Европа.

Тази инициатива дава възможност на общините да кандидатстват за ваучери на стойност 15 000 евро. Ваучерите трябва да бъдат използвани за инсталиране на Wi-Fi оборудване на обществени места в съответната община, където все още няма точки за достъп до безжичен интернет. 

За периода 2018 — 2020 г. бюджетът на схемата е 120 млн. евро. Чрез нея ще се подпомогне инсталирането на съвременно Wi-Fi оборудване на оживени обществени места, дори и в малки общини на ЕС. Възможността всеки да използва интернет означава, че не трябва да има значение къде живеете или какви са доходите ви. Ето защо до края на 2020 г. е добре да осигурим безплатен достъп до безжичен интернет на най-посещаваните обществени места във всяко село и всеки град в Европа, каза председателят на ЕК при старта на инициативата Жан-Клод Юнкер.

Ето и видеото за кандидатстването по инициативата:

 

Източник: Портал на Европейската комисия

 

Подобни статии