Начало Градска среда Обновяват знакови културни сгради в Лом

Обновяват знакови културни сгради в Лом

от Mariana Gomileva
1419 преглеждания

Сградата на Исторически музей – гр. Лом с необходимост от реновиране / снимка: Община Лом

Основен ремонт на Историческия музей, сградата на някогашното девическо училище и къщата на възрожденеца Димитър Гинин (и бивш клуб „Ретро“) предвижда проектното предложение „Развитие на културната инфраструктура в община Лом“. Обновяването на трите знакови културни сгради е на стойност 1 909 735 лв., от които 1 460 015 лв. са безвъзмездна финансова помощ, 413 720 лв. ще бъдат осигурени от „Регионален фонд за градско развитие“ и 36 000 лв. – собствен принос от общинския бюджет. Община Лом ще кандидатства за финансиране на проекта по ОП „Региони в растеж“.

Фасадата на историческия музей София / снимка: Мариан Бачев

Сградите на Историческия музей, девическото училище и къщата-музей „Димитър Гинин“ от години са в лошо състояние и се нуждаят от основен ремонт. Проектът включва и доставка на обзавеждане и оборудване на трите обекта, изработване на тематико-експозационен план на музея, подобряване на условията и достъпа до културен живот на гражданите, включително и осигуряване на достъпа на хората с увреждания.

Историческият музей в Лом е основан на 20 септември 1925 г. като Ломско археологическо дружество ”Алмус” с музей, по инициатива на д-р Петър Кърджиев. Сградата, в която днес е разположен музеят, е построена след Освобождението (80-те години на XIX век) по инициатива на първия окръжен началник в Лом капитан Павел Дмитриевич Нечаев, с предназначение за Общински дом. На западната и южната фасада при строежа и по настояване на кап. Нечаев са вградени пет епиграфски паметника от римската епоха. Сградата е обявена за паметник на културата с „Държавен вестник”, бр.5 от 1973 г.

В къщата на възрожденеца Димитър П. Гинин е била обособена постоянна етнографска експозиция, включваща традиционни национални костюми и обреден реквизит от зимни, пролетни и летни обреди и обичаи.

Къщата-музей „Димитър Гинин“ в Лом / снимка: Община Лом

Сградата на бившето девическо училище в Лом / снимка: Община Лом

В момента музеят има следните отдели: „Археология”, „България XV – XIX в.”, „Нова и най-нова история”, „Етнография” и „Художествен”. Постоянната експозиция е разположена на двата етажа на музейната сграда по темите „Кръстьо Пишурка и първите театрални представления в Лом”, „Ломска скеля (пристанище)”, „Божества и образи от Крит и Микена (къснобронзов некропол при с. Орсоя, Ломско)”, „Християнска култура през вековете (иконна живопис и църковна утвар)”, „Хладно и огнестрелно оръжие”, „Градски бит – края на XIX век до 40-те години на XX век”, „Лом – последните десетилетия на XIX век – 40-те години на XX век (административно устройство, икономика, занаяти и културен живот)”.

Външният вид на домовете, съчетан с атмосфера на изисканост, вкус и благополучие, носят самочувствие и налагат водещ стил в архитектурното оформление на Лом, като европейски град.

Представяне на градския бит от 19-ти и 20-ти век / снимка: Исторически музей Лом

Музеят разполага и със зала за временни изложби.

При очаквано одобрение на проектното предложение и сключването на договор за финансиране, ще бъдат проведени процедури за избор на изпълнител на строително-монтажните дейности, строителен и авторски надзор, публичност и прозрачност при организацията и управлението на проекта.

Източник: Община Лом

Подобни статии