Начало Градска среда Обновената църква на село Крушовица

Обновената църква на село Крушовица

от Mariana Gomileva
1033 преглеждания

Фасадата на църквата „Света Троица“ в с. Крушовица / снимка: общ. Мизия

Църковният храм „Света Троица“, на северозападното село Крушовица, засия в пълния си блясък след приключилия основен ремонт. Храмът е облицован в бял камък, което го отличава от останалите в района на Мизия. Построен е след освобождението през XIX век. От 2007 година църквата не функционираше. След множество усилия и дълга борба на 15 май 2022 г. официално отново отвори врати.

Церемония по откриването на сградата започна с неделна Света литургия отслужена от Врачански митрополит Григорий. В съслужението участва отец Дилян Тенджерски и свещеници от Врачанската митрополия и църковен хор.

Света литургия за откриването / снимка: общ. Мизия

Откриването на реконструираната църква събра десетки миряни от региона. На литургията официални гости бяха кметът на Община Мизия – Валя Берчева, кметът на с. Крушовица – Илия Илиевски, председателят на ОбС Мизия – Татяна Спасова, Иван Даков – Общински съветник при ОбС Мизия, кметът на кметство Софрониево – Демира Димитрова, кметският наместник на с. Войводово – Цветелина Димитрова, главният ктитор Николай Николов, спомоществователи, жители на селото и др.

Откриването на обновената църква / снимка: общ. Мизия

Откриването на обновената църква / снимка: общ. Мизия

Откриването на обновената църква / снимка: общ. Мизия

Цялостната реконструкция е извършена с дарение в размер от 40 000 лв. от АЕЦ Козлодуй и средства в размер на 24 500 лв., отпуснати от Община Мизия. Църковната утвар за олтара е лично дарение от Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий. Средства бяха осигурени от Дирекция “Вероизповедания” на МС, бизнесменът Николай Николов, който родом е от с. Крушовица и чиято основна заслуга е цялостният вътрешен ремонт, ограждането и бетоновите пътеки в двора и икона със завидни размери. Людмил Петровски, освен средства, дари за храма и пет нови икони, Д-р Митко Гайдарски също дари средства и икона. Със средства, труд и дарения за обзавеждането се включиха и много жители на селото.

На стената на храма признателните крушовчани са поставили плоча, в знак на благодарност към възрожденския жест на дарителя Николов, а вътре в храма са изписани имената на 55-имата дарили парични средства за ремонта.

Надеждите на вярващите отново да могат да посещават светото място вече са удовлетворени, което за пореден път е показател, че заедно, гледайки в една посока и с общи усилия, можем повече и ще успеем да оставим нещо стойностно на бъдещите поколения.

Откриването на обновената църква / снимка: общ. Мизия

Източник: Община Мизия

 

 

Подобни статии