Начало Бизнес Обл. управител на Видин: животновъдството и винопроизводството трябва да са лицето на туризма ни

Обл. управител на Видин: животновъдството и винопроизводството трябва да са лицето на туризма ни

от Mariana Gomileva
764 преглеждания

Областният управител на област Видин, Любен Иванов, сред археологическите разкопки на римските императорски терми в местност Рациария край с. Арчар, област Видин / снимка: стоп-кадър от видео личен архив на Любен Иванов

Видин винаги е имал силен потенциал за развитие на туризма, който през годините остава неоценен и неразвит. Крайдунавският град е като огромно ковчеже със съкровища, което е покрито с прах и хората не забелязват. А е нужно толкова малко, за да се излъска, да се отвори с решителна ръка и от богатствата скрити вътре да се възползват всички местни жители. Нова надежда за оценяването на това изоставено богатство идва с намеренията на отскоро назначения областен управител Любен Иванов. Още с встъпването си в длъжност, а и преди това, той показа нагласа именно развитието на туризмът да бъде един от приоритетите в работата му с всички институции и най-вече с жителите на областта.

Любен Иванов на Градския пазар в Белоградчик / снимка: личен архив на Любен Иванов

Ето какво сподели Любен Иванов за СЕВЕРОЗАПАЗЕНА БГ, в началото на управлението си:

  • Вие сте роден и израснал във Видин и в предишната си работа имате пряко отношение към решаването на проблемите във видинска област, кои ще са първите активности като областен управител, които сте си очертали за приоритетни?

Първата ми активност е среща с кметовете на общините, включени в Област Видин и обобщение на проблемите на микрониво. Това е насочено към уточняване на визията им за развитие! Развитието на отделните общини не може да е откъснато от общото развитие на областта. Без съвместната работа на всички общини – малки и големи и на представителите на държавата няма как да се постигне напредък.     

  • Като личност с правно образование и афинитет към историята, считате ли, че Видинска област може да се оформи като модерна туристическа дестинация залагаща на историческите си ценности? Как би станало това?

Видинска област има богато културно-историческо наследство и прекрасни природни дадености. Традиции в туризма има, но те трябва да бъдат развивани и поставени на една модерна европейска и световна основа. Трябва да се работи върху свързаността между отделните локации, населени места и региони, трябва да се търсят контакти и общо историческо минало и легенди със съседните държави. Да се заимстват успешни бизнес идеи от туристическия бранш в чужбина. Трябва да се повиши чуваемостта към туроператорите.

  • Заговаряйки за история, в миналото областта се е ползвала от предимството си да е до границите ни към други държави, как може отново да активизира международното си сътрудничество за подобряване благосъстоянието на местните жители?

Пограничните райони винаги са имали известни особености. Връзките със съседните държави могат да стимулират икономиката на област Видин. Тук обаче трябва да се обърне внимание, че връзките не трябва да са случайни, а трябва да са строго професионални! Да се установят нуждите, силните и слабите страни на съседните региони, да се търси взаимна изгода и възможност за общо развитие. Необходимо е и възстановяването на връзките с наследниците на преселилите се българи в съседни страни.

  • Една от критиките на президента ген. Румен Радев е, че общините не проявяват активност в проектите по Дунавската стратегия и не спомагат за по-голямото ни участие в нея на национално ниво. Европейският Комитет на регионите от своя страна също изисква от малките и неразвити общини повече комуникация с държавните власти в преразпределянето на европейски средства по-целево. Как бихте следвали тези препоръки в търсене на промяна?

Лично аз още при първите си срещи с кметовете на общини в Област Видин ги призовах за сътрудничество между тях и общо кандидатстване по проекти, там където е възможно. Помолих ги да се информират за всички проекти по всички възможни програми и да търсят подкрепа от мен като областен управител. 

  • Гражданите на Видин Ви познават като адвокат с изострена чувствителност към корупционните практики. Имате ли реалната управленска воля да се изправяте срещу користни корпоративни интереси и с какви административни стратегии и инструменти ще защитавате благосъстоянието на хората от областта пред евентуалните бъдещи намерения на компании в техен ущърб?

Още при встъпването си заявих, че няма да допусна никакви незаконни действия на територията на областта. Корупцията убива икономиката и възможността за растеж. Контрола, който областният управител упражнява върху актовете на общинските съвети и кметовете на общини, е един от способите за спиране на административния произвол. Разчитам и на сигнали на гражданите. В борбата срещу корупцията, користните корпоративни и административни интереси най-важното оръжие е будната гражданска съвест и изострената чувствителност за спазването на правилата от всички.  

  • Освен с исторически и природни богатства, видинска област се отличава и с един поминък, който беше изправен пред големи трудности през последните години – развитието на животновъдството и винопроизводството. Предвиждате ли конкретна работа за подпомагане на местните кравеферми и лозарски стопанства и винарски изби, за да си възвърне регионът славата на отличаващ се с предлагането на чисти млечни продукти, качествени вина от традиционните сортове грозде гъмза и памид и т.н.?

За мен животновъдството и винопроизводството са основата, върху която следва да се изгради бъдещето на икономиката в областта. Те са неразривно свързани с туризма и би следвало да са лицето на туристическия бранш. Една от идеите, които винаги съм споделял е на всяка една винарска изба от област Видин да й се предостави част от някоя капия на Видинското кале, в която да направи свой презентационен център с оглед големия туристически поток.

Следва да подчертая, че животновъдството не е само кравеферми, трябва да има и овцеферми и козеферми. Трябва да се произвеждат билки, гъби, ягоди, малини и боровинки. Това са традиционни отрасли за Видинска област.

Скоро време ще инициирам срещи с отделните винопроизводители и собственици на ферми в областта, да се запозная с тях и с проблемите им, да търсим общ начин за развитие на отрасъла.   

  • За финал, да погледнем и към развитието на културата. Емблеми като летният фестивал „Опера на върховете – Белоградчишки скали“ и многобройните спектакли на Симфониета Видин, Видинския драматичен театър, както и фолклорните събори, инициирани от читалищата в селата, често са ощетени от публика, заради липса на адекватна туристическа материална база и лоша инфраструктура. Имате ли управленска стратегия за решаването на този проблем?

За да имаме стратегия, първо трябва да имаме разговор с всички активни, в тази област, граждани, организации и институти в областта. Ще инициирам такива и ще опитаме да направим заедно такава стратегия. Например, бихме могли да направим международния театрален фестивал „Комедия на Балканите” много по-полярен и да стане един естествен притегателен център за културен туризъм. Защо да не направим повече за популяризиране на историята на област Видин? Трябва да се помисли, не само за установяването като редовна спирка на круизните кораби, но и за по-атрактивни и богати програми за туристите в областта. Още повече, че модернизацията на Е 79 и превръщането му в скоростен път, както и модернизацията на железопътната отсечка Медковец – Срацимир ще подобри конкурентоспособността на област Видин.

___

Заявка за диалогичност Любен Иванов потвърди и в участието си в Конференцията „Културното наследство на България и Европа – настояще и бъдеще“ във Видин, организирана от БТА в рамките на инициативата „Български гласове за Европа“ в партньорство с Европейския парламент.

На 27.01.2022 г. идва новината и за Законопроект за старите столици в Република България. Документът е внесен за разглеждане и гласуване в Народното събрание от депутати от парламентарната група на ИТН, а приемането на такъв закон е част от Коалиционното споразумение, подписано от „Продължаваме промяната“, ИТН, БСП и „Демократична България“.

Според областния управител на Видин, целта на закона е да се създадат условия за устойчиво опазване и развитие на историческите градове, които в определени периоди от историята са били стари средновековни столици на българската държава и центрове на самостойната българска църква – Плиска, Велики Преслав, Велико Търново, Видин, Силистра и Никопол.

Това е възможност старите български столици да бъдат разпознаваеми в България и по света – чрез създаване на общ културен маршрут, както и подкрепа за по-добро икономическо развитие, опазване на историческото ни наследство и развитието на туризма.

В края на седмицата областният управител ще проведе срещи в Министерски съвет, по време на които ще акцентира върху необходимостта от приемането на Закона и подкрепата, която тази законодателна инициатива среща сред видинските граждани. Любен Иванов ще поиска още да бъдат осигурени средства за ремонт на 8 пътни участъци от републиканската пътна мрежа. „Доста дълго време „кърпим“ по малко Градския плаж и крепостната стена до замъка „Баба Вида“. Ще поставя въпроса за осигуряване на средства за цялостно обновяване на това емблематично за Видин място. По предварително направени разчети е необходима сумата от над 1 300 000 лева, заяви Любен Иванов и допълни: „Открит и честен диалог с правителството и гражданите на Видин по всички важни за развитието на областта въпроси. Това е моят категоричен ангажимент“.

Областният управител Любен Иванов е с ново удължено приемно време: от 13:00 ч. до 16:00 ч. в четвъртък.

Всички граждани, които имат градивни идеи за развитието на областта, могат да ги споделят с него, за да се работи заедно, да се популяризират местните богатства и все повече да се усещат благата, скрити в съкровището, което представлява това красиво кътче от Северозападна България.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Подобни статии