Начало Новини Областният управител на област Видин посрещна посланика на Израел, Н. Пр. Шаул Камиса Раз

Областният управител на област Видин посрещна посланика на Израел, Н. Пр. Шаул Камиса Раз

от Mariana Gomileva
2495 преглеждания

Областният управител инж. Цветан Асенов посрещна посланика на Израел, Н.Пр. Шаул Камиса Раз

На 7 март, областният управител на област Видин, инж. Цветан Асенов посрещна посланика на Израел, Негово Превъзходителство Шаул Камиса Раз.

Посещението е по повод инициативата „Направи добро“ – 70 добри дела, която се организира от Организация на евреите в България „Шалом“. Кампанията е посветена на 70-годишнината от спасението на българските евреи през 1943 година и почитане паметта на загиналите евреи от Македония, Беломорска Тракия и Пирот в лагерите на смъртта по време на Втората световна война.

Инж. Асенов и Н. Пр. Шаул Камиса Раз проведоха работна среща в Областна администрация Видин. На срещата присъства и д-р Александър Оскар, вицепрезидент на Европейския съвет на еврейските общности, заместник-председател на Организация на евреите в България „Шалом“ и председател на регионалната организация на евреите в град София.

По време на срещата се дискутираха възможностите за сътрудничество в сферата на туризма, свързан с културно-историческото наследство в областта, както и балнео-санаториалния туризъм. Обсъдиха се възможностите за взаимни проекти в сферата на земеделието, леката и преработвателната промишленост.  Областният управител запозна г-н Раз с идеята за създаването на интермодален логистичен терминал и автопарк в околностите на град Видин.

Областният управител представи на гостите проекта за възстановяването на Видинската синагога, както и идеята за сформиране на Инициативен комитет, за провеждане на културно-информационни мероприятия по повод отбелязването на 120 – годишнината от изграждането на Видинската синагога. Годишнината се навършва през октомври 2014 година. Идеята е в инициативния комитет да участват Областна администрация Видин, Държавен архив – Видин, организация на евреите в България „Шалом“, фондация „АКИН“, АПЕР – Александър Пройнов, неправителствени организации, интелектуалци и представители на бизнеса. На вниманието на посланика бяха представени конкретни информационно-образователни и културни мероприятия, които да бъдат проведени в периода май 2013 – октомври 2014 година. Посланикът изказа своята подкрепа към стартиралите проекти и приветства представените му инициативи.

След срещата в Областна администрация, гостите посетиха Медицинския център на МБАЛ „Света Петка“, където връчиха безплатни очила на децата, при които има установени проблеми при очните прегледи, извършени в периода 3-7 март.

Официалните лица се запознаха с екипа от специалисти на Александровска болница, които близо седмица безвъзмездно, преглеждаха деца от общините Видин и Кула, в рамките на кампанията „Направи добро“ – 70 добри дела.

Програмата на посланика продължи със среща с еврейската общност във Видин, след което Н.Пр. Шаул Камиса Раз и инж. Асенов, поднесоха цветя пред еврейския паметник във Видин.

Преди отпътуването си, посланика на Израел, даде пресконференция в Областна администрация Видин. Негово Превъзходителство Шаул Камиса Раз съобщи, че в средата на месец май, отново ще посети Видин, заедно с израелски представители на бизнеса. Г-н Раз изрази своята подкрепа за благоденствието на местната общност и изказа благодарност за съвместната работа на Областна администрация Видин, общините Видин и Кула, на ръководството на местната болница, Лайънс клуб Видин и представителите на Куадрант Бевъриджис България за неизменната подкрепа при реализирането на инициативата „Направи добро“ – 70 добри дела.

По време на пресконференцията д-р Александър Оскар обобщи резултатите от проведените безплатни очни прегледи във Видин и Кула. За пет дни са прегледани 753 деца, като 149 от тях са от Кула. Средната възраст на децата, посетили прегледите, е осем и половина години. На 82 деца са изписани очила. Част от безвъзмездно предоставените очила са вече получени от пациентите, а следващата седмица ще пристигнат и останалите, съобщиха от областната управа.

no images were found

Подобни статии