Начало Новини Областният управител на Видин търси помощ за опазване на Рациария

Областният управител на Видин търси помощ за опазване на Рациария

от Mariana Gomileva
1587 преглеждания

Момчил Станков (в средата) е потърсил и Министерство на културата след като е получил сигнал за разрушения от иманяри | снимка: Областен управител – Видин

Охрана на античния град Рациария от иманярите и съдействие за опазването му е поискал областният управител на Видин Момчил Станков от Министерство на културата (МК). Това съобщиха от областното управление след срещата на Станков с представители на министерството, на Регионалния исторически музей, МВР и кметове на населените места, близки до Рациария. Станков предупреди, че ако не се вземат мерки, инвестираните от министерството над 100 хил. лв. в редовни научни проучвания през последните три години се обезсмислят.

Рациария е един от най-добре запазените древни градове на територията на България и от десетилетия там се провеждат археологически проучвания. Голяма част от движимото наследство е отнесена от иманяри и само някои от находките са останали в музейните сбирки. Обектът няма постоянна охрана заради липса на финансиране. Кметът на община Димово Лозан Лозанов е съобщил, че се ангажира да осигури двама пазачи въпреки финансовите затруднения. От МК са посочили, че кметовете имат ангажименти по Закона за културното наследство. Според закона те трябва да създадат организация по опазването му, а общинските съвети осигуряват пари за това като целево финансиране в местните годишни бюджети. Не е ясно какво трябва да се направи и чие е задължението, ако общината няма пари за опазване на историческото наследство. На срещата е било обсъдено да се търси трайно решение на проблема, като парите за постоянна охрана да се предвиждат в бъдещите проекти за проучване на Рациария.

Античният град Рациария се намира до с. Арчар, обл. Видин, община Димово. В срещата са участвали Лозан Димов, на Арчар – Венелин Атанасов, заместник-окръжният прокурор Владислав Влашев, директорът на МВР – Видин Константин Джунински, началникът на районното управление Петър Петров, заместник-областния управител Елка Геориева, Пламен Иванов от главна дирекция „Опазване на културното наследство“ в МК, заедно с директорът на регионалния музей Фионера Филипова и музейни експерти. Музеят е изпратил предупреждение за иманярските набези до областния управител и вандалско отношение към ценното историческо наследство.

„Множество иманярски изкопи се наблюдават в централната и западната част на антична сграда от IV-V век, както и в сектора на римската баня и северната крепостна стена. Разрушени са подовите нива, профилите и зидове на различни дълбочина. На отделни места се виждат самостоятелни копки, което предполага работа с метадетектор”, се посочва в констативен протокол на Регионален исторически музей (РИМ) – Видин след извършен на 1 декември оглед на археологиечския обект.

От МВР са посочили, че проблемът не са само парите, а трябва да се създаде организация за опазване. Според музейни експерти иманярите са представители на десетина местни семейства, но хората в Арчар се страхуват да сигнализират.
„В предишни години имаше средно по 60 дела, по 120 човека сме предавали на съд. От началото на тази година са заведени две дела”, коментира зам.окръжният прокурор Владислав Влашев. Според него нарушенията са намалели „значително“ след като е бил разкрит полицейски участък в Арчар.

Подобни статии