Начало Новини Областният управител на Видин проведе заседание за подобряване на безопасността на движението в областта

Областният управител на Видин проведе заседание за подобряване на безопасността на движението в областта

от svilen
354 преглеждания

Инж. Кръстьо Спасов настоя компетентните служби да засилят контрола спрямо общинските администрации и институциите, отговорни за безопасността на уличната и пътната инфраструктура

В периода 1 януари – 30 септември 2014 г. на територията на област Видин са регистрирани 354 пътнотранспортни произшествия (ПТП), при които са загинали 6 и са ранени 57 души. Данните са от доклад на сектор „Пътна полиция”, който бе представен днес на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата, председателствано от областния управител инж. Кръстьо Спасов.

В сравнение с 2013 г., броят на регистрираните ПТП през деветте месеца от настоящата година е увеличен с 39, но е намалял броят на ранените при катастрофи – с 9, и на загиналите – с 2 лица, съобщи началникът на сектор „Пътна полиция” – Видин Красимир Живков. През 2014 г. няма отнет живот на дете при пътен инцидент, но има 9 пострадали на възраст от 6 до 17 г.

За по-голямата част от станалите ПТП в региона – 124 на брой, с 5 убити и 21 ранени, основната причина е движението със скорост, превишаваща максимално допустимите и несъобразена с конкретните пътни и атмосферни условия. Другите чести причини, водещи до катастрофи, са отнемането на предимство, неспазването на дистанция, навлизането в насрещното движение и употребата на алкохол от водачите на моторни превозни средства.

Областният управител обърна внимание на лошото състояние на улиците в гр. Видин и някои пътища в региона, което също е предпоставка за пътни инциденти. „От 20 дни, заради ремонт, е затруднено движението по главен път Е- 79 през участъка в гр. Димово. Същото е положението и с улиците в гр. Видин, заради разкопаването им по проекта за водния цикъл”, посочи инж. Кръстьо Спасов. В хода на дискусията стана ясно, че пътните контролни органи не са издали нито един акт за нарушения, свързани със стопанисването на инфраструктурата и осигуряването на безопасност на движението. По този повод областният управител настоя компетентните служби да засилят контрола спрямо задълженията на общинските администрации и институциите по закона за движението по пътищата.

Проверка на ОД МВР – Видин преди началото на учебната година е показала, че в някои райони около учебни заведения не са създадени безопасни условия – липсват пътни знаци, маркировка, предпазни парапети пред входовете, изкуствени неравности на платното за движение и др.

Във връзка с това инж. Кръстьо Спасов поиска от Сектор „Пътна полиция” да му бъде предоставена справка за издадените предписания на общините и училищата, тъй като местата около детските и учебни заведения са с повишен риск от настъпване на тежки ПТП.

„От Регионалния инспекторат по образованието във Видин са предприети мерки за безопасност в училищата и около тях”, информира експертът Евгени Генов. Предвидено е по график да има полицейско присъствие около училищата, на пешеходните пътеки и тротоари, да се провеждат разяснителни кампании, проверки за безопасност на спортните уреди в дворовете на училищата, обезопасяване на тревни площи, огради, поддържане на училищните автобуси и материалната учебна база.

От 01 до 11 ноември ще се проведе акция „Зима” на Съюза на българските автомобилисти. В този период водачите на МПС ще имат възможност да проверят техническото състояние на своите автомобили за зимния период. „Това ще става безплатно в пунктовете за технически прегледи във Видин, Белоградчик и Лом”, съобщи председателят на СБА – Видин Иван Рангелов.

По време на заседанието бяха обсъдени и мероприятията за отбелязването на Световния ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия – 16 ноември 2014 г.

Областна администрация Видин

Подобни статии