Начало Икономика Обжалвания спират строежа на скоростния път Монтана-Видин

Обжалвания спират строежа на скоростния път Монтана-Видин

от Mariana Gomileva
1704 преглеждания

Двулентовият път с много завои и ограничения, които рядко се спазват, отново взе жертва | снимка: konkurent.bg

Весела Николаева

В сряда вечерта поредна тежка катастрофа на главния път от Монтана към Видим завърши с една загинала жена и много ранени, някои от които все още са в критично състояние. Пътят вече е сред най-смъртоносните и опасни в България – пускането на Дунав мост 2 преди няколко години все повече увеличава трафика на тежкотоварни камиони, а отсечката изобщо не е планирана за такова натоварване. Катастрофиралият снощи автобус е пътувал от София към Белоградчик, когато турски камион, движещ се със 100 км/час, изпреварва рисково и го удря с ремаркето си. Атобусът се преобръща и на място умира 21-годишна студентка от Белоградчик. Още трима души са в много тежко състояние, а бременна жена от Ружинци се е наложило да роди по спешност заради катастрофата, пише konkurent.bg.

Част от началната работа по изграждането на нов скоростен път вече е свършена, стана ясно от отговори на Агенция „Пътна инфраструктура“, предоставени на severozapazenabg.com. За цялата отсечка Видин-Монтана-Враца има изработен идеен проект за модернизация и сключени договори за проектиране. Справка в Агенцията за обществени поръчки показва, че търговете за идейни и технически проекти са обявени в края на 2012 г. и няколко месеца по-късно са подписани договори с обединение „Виа-план-Бурда“ – София и „Инжконсултпроект“ – Варна.

На идеен план
Обединението е спечелило поръчката за отсечките Видин-Димово и Димово-Бела-Ружинци на стойност 871 хил.лв. без ДДС, в конкуренция с още 10 кандидата. Варненската компания изработва проекта за Ружинци-Монтана и Монтана – Враца срещу 911 хил. лв. без ДДС, отново в конкуренция с други 10 кандидати. Така две компании си поделят общо четирите участъка от бъдещия скоростен път.

Финансирането е било заложено по Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г., но проточило се съдебно дело е забавило много изпълнението, посочват от АПИ. Проектите, финансирани безвъзмездно от оперативната програма, е трябвало да бъдат изпълнени до края на август 2015 г., имало е удължаване до края на януари 2016 г. с анекс. Неприключила съдебна процедура е попречила да се ползват парите от ЕС и така АПИ е оттеглила формуляра за кандидатстване.

Проблемен склад
На 28 октомври миналата година АПИ е подписала нов договор за безвъзмездна финансова помощ по новата оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“. Целият участък е разделен на 4 отсечки и за три от тях има готов доклад за Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС). За последния – Монтана-Враца такъв липсва, заради проблем със склад за взривни вещества, обясниха от АПИ. Това решение за ОВОС се обжалва пред Върховния административен съд и докато няма съдебно решение, същинско строителство не може да започне.

За всичките четири участъка има Одит по пътната безопасност на фазите „идеен проект“. Бъдещият път трябва да позволява 120 км/ час проектна скорост и напълно ще изнесе транзитния трафик извън населените места. Сега това е възможно само по обходните пътища на Враца и Монтана. Останалата част от път Е79 ползва старото двулентово трасе с много завои, по които разминаването с тежкотоварни камиони е много рисково. Отделно, на много места има ограничения на скоростта до 60 км/час (както е било и на мястото на последната катастрофа), която изобщо не се спазва, а камионите често изпреварват неправилно.

Петият елемент на пътя
В последните си седмици като регионален министър от ГЕРБ Лиляна Павлова обяви, че скоростният път от Ботевград до Видин ще се прави на няколко етапа. През ноември миналата година Павлова заяви, че проектите са готови и тече отчуждаване на земи и парцеларни планове. Оценката само за отсечката Ботевград-Мездра е 340 млн. лв. Тази отсечка трябва да се свърже с околовръстния път на Враца и да продължи към следващата – Враца-Монтана. От Мездра до Враца отдавна има изграден път с по две платна в двете посоки. Много проблемен участък е този от с. Скравена, Ботевградско, до отклонението за Мездра. Там по тесен двулентов път с много завои минава целият трафик към Дунав мост 2 и ферибота Оряхово-Бекет, заедно с пътуващите от и към Северозападна България.

Справка в Европейската комисия показва, че за пътя Ботевград-Видин, т.е. всичките пет отсечки, има предложение от „Инертстрой-Калето“ –Мездра да го вземе на концесия. Строителството на целия участък е оценено на 450 млн. евро, като компанията предлага 10% нейно финансиране и останалите – пари по „Плана Юнкер“. Идеята е за пътя да има тол-такса, която да покрие разходите по изграждането.

Подобни статии