Начало Новини Областният управител на Видин провери изпълнението на обекти по Публичната инвестиционна програма на правителството

Областният управител на Видин провери изпълнението на обекти по Публичната инвестиционна програма на правителството

от svilen
473 преглеждания

Областният управител на Видин провери изпълнението на обекти по Публичната инвестиционна програма на правителството

Община Брегово вече завърши своите два обекта, а общините Видин и Ружинци рискуват да им бъде прекратено финансиране на обща стойност
4,2 млн. лв.

Областният управител на Видин провери хода на изпълнението на обекти, финансирани от републиканския бюджет по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”. При обиколката си инж. Кръстьо Спасов се увери в напредъка на строително – монтажните работи на панаира в гр. Кула и рехабилитацията на пътния участък между селата Калина и Тияновци в община Брегово.

За модернизацията на панаира в гр. Кула са осигурени от държавния бюджет над 250 000 лева. Очаква се основният ремонт да завърши през август, когато традиционно се провеждат панаирните дни и граничният град посреща хиляди гости.

Областният управител остана впечатлен от бързото и професионално изпълнение на проекта за рехабилитация на общински път Тияновци – Делейна. За по-малко от месец от стартирането на обекта, върху целия участък от 2 км е положена нова асфалтова настилка, свежа хоризонтална маркировка и са извършени дейностите по отводняването на пътното платно. В подобряване на състоянието на пътя държавата е инвестирала 350 000 лева.

„Община Брегово вече завърши своите два обекта, а за общините Видин и Ружинци има риск от прекратяване на финансирането на техните проекти на обща стойност 4,2 млн. лв.”, каза областният управител. На община Видин са одобрени два проекта, единият от които е за основен ремонт на надлез на ж.п. линия по бул. „Панония” в областния град. За възстановяването на този дълго отлаган критичен обект правителството е осигурило цялото финансиране в размер на 2,7 млн. лв. Община Ружинци бави инвестиция от 1 млн. лв. за реконструкция на пътя за с. Гюргич, тъй като все още не е избрала изпълнител на обекта.

„Фактът, че има общини, които все още на се сключили договори, за които е осигурено финансиране, буди сериозно безпокойство”, коментира областният управител на Видин, който контролира изпълнението на правителствената програма в региона. „Ако до началото на септември няма сключени договори за изпълнение или са в процедура на обжалване, се предвижда прекратяване на финансирането на проектите”, предупреди инж. Кръстьо Спасов, позовавайки се на постановлението на Министерския съвет за Публичната инвестиционна програма. Областният управител отново напомни, че осигурените за проекти с местно значение целеви средства са заложени в бюджет’2014 и трябва да бъдат използвани до края на годината. „Към днешна дата не е ясно кога посочените три обекта ще стартират и, в зависимост от това, дали оставащото време ще бъде достатъчно за изпълнението им”, каза областният управител. Той подчерта, че навременното провеждане на процедурите по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител, организацията и реализацията на общинските обекти, са изцяло отговорност на кметовете на общини.

14 са общинските проекти на територията на област Видин, за които по програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите” е осигурен финансов ресурс в размер на 8,048 млн. лв. Още 5 млн. лв. от инвестиционната програма на правителството ще бъдат вложени в пътни проекти на територията на област Видин. На 4 юли Агенция „Пътна инфраструктура“ подписа договор с изпълнителя на рехабилитацията и новото строителство на 5 км от с. Салаш до границата с Република Сърбия. Стойността на договора е 2,9 млн. лв. Новият път ще осигури транспортната връзка с предстоящия нов гранично контролно-пропускателен пункт на българо-сръбската граница в близост до с. Салаш и с. Ново корито, Сърбия.

Подобни статии