Начало Кулинария Нов сборник за природа и медицина на изследователи от Северозападна България

Нов сборник за природа и медицина на изследователи от Северозападна България

от Mariana Gomileva
1089 преглеждания

„Традиционната медицина и лечебната сила на природата“ е темата, събрала утвърдени изследователи и млади техни последователи от цяла Северозападна България. Техните разработки са събрани в сборник с материали от Петнадесетата регионална краеведска конференция „Миналото на родния край – послание към бъдещето“, проведена на 22 ноември 2018 г., с организатори Регионална библиотека „Христо Ботев“ и Регионално управление на образованието – Враца.

Темата съвсем навреме поставя акцент върху традициите на народната медицина, представяйки ги именно като една богата хилядолетна система от знание и натрупан опит в областта на медицината – образът на болестта и лечителя, рецепти и лечебни практики, силата на словото и вярата. Друг важен момент е билкосъбирането и богатството от природни ресурси на Врачанския балкан и Дунавската равнина. Акцент е водолечението и климатолечението – в разработките за климатичните училища и курорта на Северозападна България – Вършец. В много от публикуваните в настоящия сборник статии са описани рецепти на билкови лекарства – отвари, мехлеми, тинктури, използването на растителни и животински продукти с лечебна цел, описани са подробно лечебни практики и обреди, но изрична е уговорката на авторите, че те трябва да се прилагат от вещи лечители, от хора с опит и знания. В този смисъл сборникът е своеобразно противопоставяне на наложилата се през последните десетилетия тенденция към самолечение, на безразборно и безотговорно тиражиране на „магически“ и „чудотворни“ илачи.

Разработките на археолози, историци, етнографи, еколози, езиковеди, учители, ученици, краеведи и читалищни дейци са събрани от Калина Тодорова, която читателите на Северозапазена БГ познават от любопитните материали за местните традициите и исторически разходки. Това е десетата книга от поредицата „Наследство”. Официaлното ѝ представяне ще бъде на 26 февруари 2020 г. в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца, когато библиотекарите на обществените библиотеки в областта ще се съберат на Годишно отчетно събрание.

 

Източник: Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца 

Подобни статии