Начало Бизнес Нов ГКПП при „Кадъ боаз“ през 2021 г.

Нов ГКПП при „Кадъ боаз“ през 2021 г.

от Mariana Gomileva
4881 преглеждания

Граничната зона при с. Салаш – с. Ново корито / снимка: архив АПИ

Тази година в района на прохода „Кадъ боаз“, на запад от Стара планина, ще бъде открит дългоочакваният нов граничен пункт на това знаково място. За ново ГКПП Ново корито – Салаш се говори от години и ние ще го осъществим през 2021 г., беше казано на съвместната конференция на външните министри на България и Сърбия. Очаква се пунктът да улесни придвижването на хората и да стимулира малкия и средния бизнес, както и търговските връзки между районите на Белоградчик и Княжевац.

Затопляне и затвърждаване на междусъседските отношения

Вицепремиерът ни и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Република Сърбия Никола Селакович се договориха двете страни да работят активно за още по-добри връзки между бизнеса и хората чрез подобряване на инфраструктурата, съвместни проекти и откровен и прагматичен диалог на всички равнища.

„Ние сме свързани от векове и имаме тесни прагматични отношения, които остават близки и динамични дори по време на пандемията. Успяваме да реализираме инфраструктурни проекти, важни за целия регион. Фактът, че дори във времена на КОВИД-19 успяваме да запазим динамиката на отношенията, показва колко е искрено нашето приятелство“, заяви министър Захариева, която прие Никола Селакович на първо официално посещение у нас.

Двамата министри споделиха мнението, че добрият политически диалог е добра основа и стимул за развитие на сътрудничеството. Те очертаха туризма като един от най-перспективните сектори, като увеличаването на броя на посещенията от двете страни на границата през последните години предполага осигуряване на добра инфраструктура.

Външните министри на България и Сърбия – Екатерина Захариева
и Никола Селакович, 01.2021 г. / снимка: МвНР

През последните четири години страната ни е предоставила по ОПР 2,5 милиона лева за различни проекти в Сърбия. За 2021 г. е предвидено безвъзмездно финансиране с около 435 000 лева на 8 проекта. Захариева и Селакович се договориха да бъдат активизирани контактите между България и Сърбия и на институционално ниво, като се организират и политически консултации между двете министерства на външните работи, каквито не е имало от 2015 г. „Минаха седем години от последното посещение на сръбски външен министър в България. Днес аз съм тук и съм убеден че много скоро ще ви посрещна в Белград, но не само там. Трябва да се виждаме и в други градове, за да отправим послание към нашите граждани“, добави Селакович.

Със завършването на магистралата на участъка от Драгоман до София, Белград и София ще станат двете най-близки столици в региона, с разстояние около 400 километра, каза министър Никола Селакович, говорейки за съвместни инфраструктурни проекти на нашата страна и България. Българският външен министър Екатерина Захариева заяви, че участъкът от магистралата ще бъде завършен до края на годината, докато Сърбия вече е завършила своята част.

Нов ГКПП при прохода „Кадъ боаз“ – част от каузата на Северозапазена БГ

Екипът на Северозапазена БГ винаги е настоявал за изграждането на пътя от село Салаш до границата със Сърбия и отварянето на граничния пункт и през годините не е спирал усилията си, с неотклонимия стремеж да направи района едно по-добро място за живеене на местните хора и едно по-привлекателно място за отдих, развлечение и туризъм на всички посетители от страната и чужбина.

Преди няколко месеца, в края на 2020 г., отново се обърнахме с писмо към президента на Р Сърбия Александър Вучич, за да напомним за важността на откриването на новия граничен пункт. Ето част от писмото:

„Вярвайки, че доброто сътрудничество по между ни ще продължи и занапред, обществеността на Северозападна България се обръща към Вас с молба за съдействие по сбъдването на една почти половинвековна мечта на жителите на пограничните зони около с.Ново корито (Сърбия) и с.Салаш (България) за откриване на ГКПП при прохода „Кадъ боаз“. Мястото е с историческо значение и има важни икономически измерения за двете държави. Преминаването през него би съкратило със 120 км. пътя от Ниш и Белград до българските дунавски пристанища и ще им осигури лесен и най-пряк достъп до Черно море.

В момента близки роднини от двете страни на границата се срещат за три дни по време на Годишния събор за добросъседство. 

За отварянето на ГКПП Ново корито-Салаш има подписано споразумение между Република Сърбия и Република България през 2007 г. През 2014 г. е започнато строителството на прилежащата инфраструктура и към настоящия момент тя е на финалния етап от завършването си.

България и Сърбия са част от плетеницата, наречена Балкани. Близките ни нрави, сходството на езика, културата, общата религия, традициите, ни помагат да запазим дълбоко в нас уважението един към друг. Днес, когато необходимостта от сътрудничество в сферата на икономиката и туризма е от изключително значение за благосъстоянието на двата народа, повече от всякога разбираме колко важно е да бъдем сплотени и да общуваме улеснено помежду си.“

Границата при „Кадъ боаз“ се отваря само за няколко дни по време на годишния събор / снимки: Любомир Веселинов

Хронологията на една мечта

Граничен пункт на това място е съществувал още през Средновековието. „Кадъ боаз“ е удобен за пресичане на Стара планина, защото има само 550 м надморска височина.

Малък граничен пункт в прохода Кадъбоаз между намиращите се на 8 км едно от друго българско с.Салаш и сръбско с.Ново корито е имало и до средата на миналия век. За повторно разкриване на пункт от българска страна започва да се говори от средата на 90-те години, но не се преминава към действия.

На 27 юни 2007 г., по време на среща между президента Георги Първанов и сръбския президент Борис Тадич е подписано споразумение за разкриване на ГКПП Салаш – Ново корито. 

През май 2009 г., с решение на Министерския съвет с премиер Сергей Станишев е утвърдена спогодба за реализиране на проекта. Същата година МВР (с министър Михаил Миков) прави техническа заявка за проектиране на ГКПП с предложение за приблизителна точка за пресичане на границата, габарит на лентите за движение, изискване на разположение на местата за паспортно-визов контрол и митническа проверка, базови изисквания за сградата на администрацията, захранващи инфраструктурни и съобщителни проводи и други.

През 2011 г. МРРБ е информирано, че сръбската страна не предвижда средства за изграждане на ГКПП през 2011 г. и че решаването на тези въпроси в Република Сърбия е от компетентността на повече от едно министерство.

През ноември 2012 г. е проведена работна среща на кметовете на Княжевац и Белоградчик. През януари 2013 г. се осъществява среща в МРРБ с участието на министъра на регионалното развитие и местното самоуправление на Република Сърбия по различни въпроси, включително по политиката за разкриване на нови ГКПП между двете страни. През юли 2013 г. въпросът е обсъден на среща в Белград между председателя на 42-то НС Михаил Миков с председателя на Народната скупщина д-р Небойша Стефанович и с премиера Ивица Дачич. През декември същата година има нова среща на председателя на 42-то НС Михаил Миков с премиера на Сърбия Ивица Дачич в София, на която отново се коментира отварянето на пункта.

През януари 2014 г., със заповед на областния управител Кръстьо Спасов са отчуждени на 99 имота по пътя от с.Салаш до Граничната бразда. През февруари правителството с премиер Пламен Орешарски осигурява за строителство на пътя 3,8 млн.лв. от Публичната инвестиционна програма. Така на 19 юли 2014 г. министър Десислава Терзиева, сръбският министър на енергетиката и икономиката Александър Антич и председателят на 42-то НС Михаил Миков правят първа копка

През август се случва и трасиране на новия път от с.Салаш до границата, а месец по-късно се прокарва новото трасе.

 

Началото на строителството / снимка: Община Видин

През декември 2014 г. обаче тогавашното правителство спира строителството.

До настоящия момент дипломатическите опити за приключване на проекта са без успех. 

Представители на Белоградчик и Княжевац обсъждат отварянето на пункта, на отбелязването на 50-тата годишнина от Договора за приятелство и сътрудничество между двете общини през 2018 г. / снимка: Любомир Веселинов

В началото на 2021 г., 14 години след  подписването на споразумение за разкриване на ГКПП Салаш – Ново корито, обещанията след срещата между външните министри на България и Сърбия – Екатерина Захариева
и Никола Селакович дават надежда, че сагата около откриването на граничния пункт е към своя край. Защото независимо от времената на политически, икономически и дори здравни трусове, хората от двете страни на границата имат своята нужда да се събират, да общуват и да се развиват заедно.

Източници: МвНР, Княжевац инфо, Фактограф БГ, архив на Северозапазена БГ

Подобни статии