Начало Новини Нов вид птица е забелязана във Врачанския Балкан

Нов вид птица е забелязана във Врачанския Балкан

от Mariana Gomileva
1346 преглеждания

Коприварчето обикновено гнезди в южните части на България | снимка: Георги Стоянов, ПП „Врачански Балкан“

Нов вид птичка е наблюдавана за пръв път в Природен парк „Врачански Балкан“, съобщиха от дирекцията на парка. На 8 май мъжки екземпляр от вида Червеногушо коприварче е било забелязано да показва брачно поведене. То е пеело активно и е носило строителен материал за гнездо.

Това е първото наблюдение на този вид коприварче в Северозападна България. Птицата се размножава обичайно в крайните южни райони на страната – поречията на реките Струма, Места, Източните Родопи. Биолозите предполагат, че затоплянето на климата в последните години е основната причина за появата на коприварчето във Врачанския Балкан. Видът е средиземноморски – разпространен е в Южна Европа и Северна Африка.

Храната му са насекоми и паяци, обича сухи и топли места с храсти от хвойка, драки и единични дървета, пише в описанието на Sylvia cantillans на Българско дружество за защита на птиците. Поколенията им са по две годишно, като женската снася по 3-4 яйца. Зимните месеци прекарва в Африка, а през април-май се връща да гнезди на север. Коприварчето не е застрашен вид, но изсичането на храстите го оставя без места за живеене и мътене на поколение.

Подобни статии