Начало Флора и фауна Нов вид прилепи са открити във Врачанския Балкан

Нов вид прилепи са открити във Врачанския Балкан

от Mariana Gomileva
1568 преглеждания

Булдогов прилеп | снимка: Фондация „Наука за природата“

Бозайници от вида „Булдогов прилеп“ са наблюдавали за пръв път в Северна България експерти от фондация „Наука за природата“ и Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН. Прилепите са заснети и описани по време на наблюдения в Ръжишката пещера при с. Гара Лакатник, съобщиха от дирекцията на Природен парк „Врачански Балкан“, на чиято територия са открити прилепите.

Това е най-северното място, на което е наблюдаван Булдогов прилеп (Tadarida teniotis) – досега той е забелязван на осем други места, всичките в Южна България. Мониторинга е проведен на 26 август в рамките на Нощ на прилепите 2017 от Димитър Рагьов, Стоян Горанов и Хелиана Дундарова. Те са наблюдавали общо пет вида летящи бозайници, останалите вече познати и описани във Врачанския Балкан. Булдоговият прилеп е сред най-едрите видове в Европа. Името му е заради характерната муцунка, напомняща тази на куче булдог. Наблюдава се трудно, защото предпочита недостъпни убежища. Храни се с едри летящи насекоми, с каквито Западна Стара планина изобилства. От парк „Врачански Балкан“ напомнят, че той, заедно с всиччки останали видове прилепи, са защитени от българското и европейското законодателство.

Прилепите са изключително полезни животни и напълно безвредни за хората и другите бозайници. Ежедневно те изяждат огромни количества насекоми и така регулират екологичното равновесие в природата. Някои от видовете се срещат и в урбанизирани територии, като се крият в цепнатини и сред изоставени сгради. По тази причина разрушаването им трябва да става след внимателно наблюдение и при наличие на прилепни колонии да се потърси помощ от специалисти. Поради навлизането в територии на човека малки прилепчета често могат да попаднат при хората – обикновено на тераси, както и провирайки се през отворени прозорци. Ако попаднете на такова животно, пуснете го на свобода, а в случай, че е изтощено, го нахранете с насекоми, осигурете му скрито място за временно пребиваване и сигнализирайте природозащитни организации.

Подобни статии