Начало Международни инициативи Ново село има нов спортен комплекс с игрища и басейн

Ново село има нов спортен комплекс с игрища и басейн

от Mariana Gomileva
4841 преглеждания

Комплексът има стадион, писти, игрища за няколко вида спорт, тенис корт и басейн | снимки: Областно управление – Видин

Ново село вече има нов спортен комплекс, изграден с пари от европейските фондове, съобщиха от Областното управление на Видин след откриването на съоръженията. Комплексът заема обща площ от 38 дка и на него има стадион с изкуствена настилка от трева, писта с 4 коридора за лека атлетика, игрища за баскетбол, волейбол, минифутбол, тенис на корт. На трибуните има място за 700 зрители, изградени са паркинги, сервизни помещения, а за отпадните води от комплекса е изградена и пречиствателна станция.

Общата инвестиция в спортните съоръжения е 5.7 млн. лв., които са от Програмата за развитие на селските райони. Парите са отпуснати от миналия програмен период, който приключи 2013 г. При отпускането на европейски пари за спортни съоръжения общините са задължени да поддържат безплатен достъп до тях и да осигурят издръжката на комплекса.

Първи приятелски срещи в Ново село | снимка: Областно управление - Видин

Първи приятелски срещи в Ново село | снимка: Областно управление – Видин

Първите спортни събития започнаха веднага след откриването с приятелски срещи между юношите от „Славия“ – Ново село и „Бдин“ – Видин. Втората беше на мини футболното игрище между детския отбор на домакините и видинския „Пегас“.

Гости на откриването на комплекса бяха областният управител на Видин Момчил Станков, депутатът Владимир Тошев, бившият национален състезател и председател на Зоналния съвет на БФС във Велико Търново – Бончо Генчев, кметове от района. Архимандрит Максим от Видинската митрополия освети новите съоръжения.

„Този комплекс, който сега открихме, е най-добрата спортна база в област Видин. Можете да се гордеете, че вие сте неговите стопани. От вас зависи инициативата да се развие като център на добрия, здравословния начин на живот не само за децата и младежите, за всички нас”, коментира Владимир Тошев.

Кметът на Ново село Георги Стоенелов покани всички, които искат, да спортуват на новите площадки. Той напомни, че жителите на Ново село заслужават спортния комплекс, за да продължи историята, която са създали. Футболният отбор на Ново село е сформиран още през 1929 г., а през 1954 г. става републикански шампион сред селските отбори. На своя отбор местният жител Сашо Ортов приживе посвещава „На футболния Олимп” и това е единствената книга за футбола в Ново село, издадена през 2004 г. , разказват от Областното управление.

„Няма да спрем дотук. Ще продължим да изграждаме клубовете, спортните дейности, за да може един ден тези дечица, които са застанали до нас, да бъдат нашето бъдеще”, заяви Бончо Генчев от името на президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов.

Спортен комплекс в Ново село | снимка: Областно управление - Видин

Подобни статии