Начало Градска среда Сдружение „Врачанските къщи“ ще опазва архитектурни съкровища

Сдружение „Врачанските къщи“ ще опазва архитектурни съкровища

от Mariana Gomileva
529 преглеждания

Врачански къщи от миналия век все още извисяват гордо фасадите си в центъра на града

Старите къщи са като затворена книга – носят мистерия и крият интересна история. Важно е да бъдат оценени и съхранени и предадени на поколенията, с мъдростта на времето, която са пропили.

В Северозападна България има много места, на които все още старите къщи впечатляват с уникалната си архитектура и са интересни за всички, които минават покрай тях. Местните се заглеждат във фасадите им и се опитват да изровят някой спомен от съзнанието си за миналото на града, а туристите ги определят като архитектурни съкровища и любопитстват около историята им, като част от забележителностите.

Врачанска къща от миналия век / снимка: Мариана Гомилева

С идеята да се защитят от разрушаване и да се възстановят голяма част от старите къщи с интересен облик, останали във Враца, в началото на 2021 г. в града под Околчица беше учредено сдружението „Врачанските къщи“. Негов председател е известната врачанска цигуларка Светла Буюклийска, която от началото на 90-те години свири във филхармонията на Лас Палмас де Гран Канария на Канарските острови, а подпредседател – Анета Стубленска.

Ето какво обясни за проекта Светла Буюклийска: „Новото сдружение е плод на желанието на голяма част от нас, врачани, да защитим от гибел, да съдействаме за съхраняването и обновяването на немногото, но все още останали, стилни стари къщи във Враца. Това е каузата, която ни обединява.

Ядрото на сдружението ни е от архитекти-реставратори, хора на изкуството, историци, краеведи с голям архив и граждани, обединени от мисълта да запазим архитектурната красота на Враца и я предадем в подобаващ вид на следващите поколения. Стоим с целите си на народополезна почва без партийни и политически семена в нея. Приемаме всеки, който добронамерено иска да подпомага нашата кауза.

Даваме си сметка, че наред с новото обновяващо Враца модерно строителство, именно те, красивите стари къщи, са онзи романтичен детайл в града, който носи духът, уюта, и аристократизма на отминалите времена и дава престиж на Враца. А да се живее в подреден, уважаващ себе си град, създава самочувствие и на гражданите му. Това ще е силен акцент привличащ вниманието на всеки турист.“

Врачански къщи с интересни фасади / снимка: Мариана Гомилева

Врачанските къщи са неми свидетели за това, че от града са произлезли значими от национален и интернационален мащаб хора на изкуството (скулптори, писатели, художници, музиканти), на науката (математици, архитекти, лекари, инженери), хора от голямата политика на България още след Освобождението (министри, дипломати, регенти), както и крупни индустриалци, новатори, благодетели на обществото, които са строили, живели и оставали красиви сгради и домове.

Аристократичните къщи във Враца очароват и днес с архитектурата си / снимка: Мариана Гомилева

Идеята за сдружението идва когато през септември 2016 г. е опожарена родната къща на Светла Буюклийска – красива сграда, която се намира на метри от ОУ „Христо Ботев“ и Здравната каса в града. Къщата рухва пред погледите на десетки очевидци. Към днешна дата, сдружение „Врачанските къщи“ е официално регистрирано и приоритетите му са представени пред общинското ръководство.
„Враца не е град парвеню. Това е град с дълбока и истинска история, която ние, днешните му обитатели, трябва да съхраним, изтупаме от прахта, да се гордеем с нея и да я предадем на нашите деца. Едно е ясно – за да ни уважават другите, трябва първо ние самите да се уважим и се застъпим за своите граждански идеали“, добави председателят на новото сдружение Светла Буюклийска и допълни, че са отворени за мнения, препоръки, дускусии и приобщаване на още съмишленици за каузата да имаме красива СЕВЕРОЗАПАЗЕНА България.

В Етнографски комплекс – Враца има съхранени къщи, доказващи ярките архитектурни традиции в града още през Възрожденския период / снимка: Силвия Йорданова

Подобни статии