Начало Забележителности Ново паркче в Белоградчик

Ново паркче в Белоградчик

от Mariana Gomileva
2167 преглеждания

Новозасадени дръвчета пред Младежкия дом в Белоградчик / снимка: Ангел Боянов-Драката

Млади вечнозелени дръвчета ще радват с красотата си всички, които преминават покрай Младежкия дом в Белоградчик. Те са засадени пред главния му вход, точно на Велики четвъртък (16.04.2020 г.). Инициативата е на екипа на ресторант „При Иван“, който реши да направи жест на дарение към Общината, в навечерието на светлия празник Великден, като символ на надежда за здраве и дълголетие на хората, чиито корени са от града под скалите.

Облагороденото паркче пред Младежкия дом в Белоградчик / снимка: Ангел Боянов – Драката

Дървесните видове не са избрани случайно. Това са два вечнозелени кедъра и един представител на екзотичния иглолистен вид сребрист смърч – популярни декоративни дървета, с вечнозелена симетрична издължено-конична корона. Някога хората са правели ритуали за благополучие и богатство, като са събирали смолата от шишарчиците им.

Новозасаден сребрист смърч / снимка: Ангел Боянов – Драката

За изкопаването на почвата за полагане на силните корени на този вид 2-3 метрови фиданки, веднага се отзоваха за съдействие от „Пътно поддържане“ АД. За да се избегне събиране на повече от двама души на едно място, предвид ситуацията на пандемия, дупките в земята се изкопаха механизирано. Всички допълнителни дейности на терен се извършиха при абсолютно строго спазване на мерките за физическо дистанциране и с висока хигиена. В подготовката за засаждане се включи и председателят на Сдружение „Светлина за Белоградчик“ Ангел Боянов-Драката. Ето какво сподели той:

 „Хубаво е, независимо от ситуацията в страната в момента, да не спираме да бъдем отговорни към природата. Заради здравните правила, се наложи да избегнем осъществяването на публично събитие и решихме да сме просто няколко души на терен. Нашият град винаги се е отличавал с красивата си природа и всяко новозасадено стръкче цвете, храст или дръвче допринася за „светлината“ и озаряването на лицата на хората тук. Моментът за тази инициатива е възможно най-подходящият, не само заради светлия празник Великден, но и защото се случва точно след Седмицата на гората, преди Международния ден на Земята. Прекрасно послание към природата, на която всички сме длъжници! Идеята е, докато осъществим мечтата ни за красив голям парк, разчиствайки боровата гора зад стадиона, да облагородим града поне с такива малки зелени зони, които дават свежест целогодишно. Затова веднага посрещнахме с радост дарението и се включихме в разкрасяването на градинката пред Младежкия дом“.

Една от красиво оформените зелени зони в Белоградчик е и новоизградената детска площадка на самия ресторант „При Иван“, която вече е готова да посреща посетители, след като приключи извънредното положение в страната.

Детска площадка на ресторант „При Иван“, Белоградчик / снимка: Соня Ранчич

Всички са в очакване градът да се оживи отново и хората да започнат да се събират, за да прекарват добре времето си заедно. За настроението им, както преди, ще се грижат и талантливите танцьори от Детски комплекс – Белоградчик. Засега, тяхната обител Младежкият дом е затворена и само новозасадените дръвчета пред този център на изкуствата и духовността зареждат с усмивки, дават свежест и надежда за растеж, развитие и скорошно раззеленяване – в природата и в душите на хората.

Облагородената зелена зона пред Младежкия дом в Белоградчик / снимка: Ангел Боянов-Драката

Подобни статии