Начало Бизнес Ново мобилно приложение „Посетете Видин“

Ново мобилно приложение „Посетете Видин“

от Mariana Gomileva
1272 преглеждания
 

Крайдунавски парк, Видин / снимка: Мариана Гомилева

Възпитаникът на Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ Ивайло Георгиев и преподавателката в училището Мария Иванова се срещнаха с експерти от отдел „Култура“ в Община Видин, за да представят ново мобилно приложение за туризъм. То е двуезично – на български и на английски език и на този етап съдържа информация за забележителностите в град Видин, както и за местата за настаняване и за хранене.

Идеята за разработката се родила в рамките на проекта STEPS4SCHOOL по програма „Еразъм +“, който ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ изпълнява в партньорство с училища от Австрия, Италия, Чехия, Португалия и Словения. Мария Иванова разказа, че във връзка с една от дейностите по проекта учениците от партньорските училища трябвало да намерят в интернет определена информация за Видин – забележителностите на града, транспорт, места за настаняване, дейности през свободното време. Някои от учениците споделили, че са били затруднени, тъй като наличната информация не била систематизирана и събрана на едно място. Така дошла идеята за създаване на мобилното приложение, което да е в помощ на туристите, посещаващи Видин.

Ивайло Георгиев и учителката Мария Иванова представят приложението / снимка: Община Видин

Техническото изпълнение е поверено на Ивайло Георгиев, който през следващата учебна година ще бъде в десети клас, специалност „Компютърна техника и технология“, а освен това е изкарал курс към академия „Телерик“. „Една от темите, които изучавахме, беше за платформа за създаване на приложения, като на финала трябваше да направим собствен проект. Тогава започнах да разработвам това приложение, макар настоящата версия да е значително променена и надградена“, обясни ученикът. Той сподели, че възнамерява да допълва приложението с още информация, за което Община Видин ще му окаже съдействие.

Приложението „Посетете Видин“ (Visit Vidin) може да бъде изтеглено безплатно от следния линк:

https://drive.google.com/file/d/1IEYNaJjD10FTINkb8E5zBixhlCUku00T/view?fbclid=IwAR3O0z2mObYh90WZzWIeWR3qYPiyNIzqBek1S9l3rCYb774co_xyzzq4_BI

Източник: Община Видин

Подобни статии