Начало История Нови ценни дарения в Държавен архив – Видин

Нови ценни дарения в Държавен архив – Видин

от Mariana Gomileva
1589 преглеждания

Научна и справочна литература дарени на библиотеката на Държавен архив – Видин / снимка: ДА – Видин

Държавен архив – Видин организира среща с Трифон Павлов –  председател на Гражданско сдружение „Епископ Йосип Юрай Щросмайер“ и секретар на Народно читалище „Епископ Йосип Юрай Щросмайер – 2009“ – София. Тя ще се проведе на 18.09.2020 г. от 16 часа в сградата на Архива.

Събитието включва:

  • Приемане на дарение от г-н Павлов – научна и справочна литература за библиотеката на Държавен архив – Видин
  • Представяне на фототипно издание на книгата „Небесният войн“ от Георги Райчев с илюстрации на Вадим Лазаркевич

Целта на учреденото през 2004 г. гражданско сдружение „Епископ Йосип Щросмайер“ е увековечаване живота и делото на хърватския духовник, политик и възрожденски деец епископ Щросмайер, издал през 1861 г. в Загреб, сборника на братя Миладинови „Български народни песни“. През 2009 г., със съмишленици председателят на сдружението Трифон Павлов учредява и Народно читалище „Епископ Йосип Щросмайер“ в София, на което е секретар.

По инициатива на Трифон Павлов са изградени и възстановени паметни знаци на територията на София и в страната. Сред тях са паметни плочи на хърватския учен и писател д-р Франьо Рачки, на Степан Радич – хърватски политик, общественик и писател, на проф. Степан Юринич – основоположник на зоологията в България и ректор на Софийския университет, на братя Миладинови във връзка със 150-годишнината от издаването на сборника „Български народни песни“. Възстановени са унищожени войнишки паметници, гробовете и паметниците на ген. Михаил Савов, на Пейо Яворов, Гьорче Петров, Христо и Милан Матови, Иван Гарванов, Христо Смирненски, Илия Цанов – адвокат на ботевите четници и външен министър в правителството на Петко Каравелов.

Сдружението и лично г-н Павлов правят дарения на книги и оригинални исторически документи на Националния исторически музей, Софийския университет и други висши учебни заведения, читалища. За трета поредна година Държавен архив – Видин получава в дар справочна и историческа литература, издания, които са библиографска рядкост. За активна обществена и дарителска дейност Трифон Павлов е удостояван с отличия от държавни, общински, неправителствени организации и сдружения.

Книгата „Небесният воин“ – легенди от Георги Райчев, с илюстрации на Вадим Лазаркевич, е публикувана през 1940 г. от АД за книгопечатане и издателство „Хемус“. Фототипното издание е по инициатива на Сдружение „Епископ Йосип Щросмайер“ и Народно читалище „Епископ Йосип Щросмайер – 2009“ и се осъществява с родолюбивата подкрепа на акад. Христо Григоров, д-р х.к., председател на Българския Червен кръст и брат му Апостол Григоров.

Георги Райчев е български писател, роден на 7 декември 1882 г. в с. Топрак хисар (дн. с. Землен). Не успява да завърши гимназиалното си образование, но си намира работа като писар в Стара Загора (1906-1907), а по-късно като деловодител в III мъжка гимназия в София (1908-1910) и VI мъжка прогимназия в София (1910-1919). Дългогодишен библиотекар в Министерството на финансите и Народното събрание, коректор, журналист, инспектор на читалищата при Министерството на народното просвещение. Първите му произведения датират от 1907 г. и клонят стилово към символизма. През 1923-1924 г. е командирован в Мюнхен по същото време, когато там са Светослав Минков и Владимир Полянов, заедно с които налага диаболизма в българската литература. Автор е на книгите „Любов в полето“ (1918), „Мъничък свят“ (1919), „Царица Неранза“ (1920), „Грях“ (1923), „Разкази“ (1923), „Песен на гората“ (1928), „Еленово царство“ (1929), „Божи дарове“ (1930), „Легенда за парите“ (1931), „Избрани съчинения. Т. 1-3“ (1940) и др. Пише приказки и разкази за деца, най-известните сред тях са „Циндил-пиндил и Джаста-праста“, „Майстор Манаси“ и „Марко и Мързеланко“ и др. Умира на 18 февр. 1947 г. в София.

 

Източник: Държавен архив – Видин

Подобни статии