Начало Забележителности Нови скулптури в Галерията от каменни пластики на открито в Мездра

Нови скулптури в Галерията от каменни пластики на открито в Мездра

от Mariana Gomileva
1717 преглеждания

Каменна статуя „Връзка с природата“ в гр. Мездра / снимка: Община Мездра

Пет нови творби на съвременното българско монументално изкуство, създадени по време на VII Симпозиум по скулптура „Мездра 2020”, обогатиха Галерията от каменни пластики на открито в крайискърския град. Нейното изграждане започна още през 2004 г.

Художествените произведения от бял врачански камък, изработени в рамките на биеналето, са експонирани в зелените площи на десния бряг на река Моравешка, срещу общинския пазар, както и на площад „Калето“. По този начин монументалната галерия от каменни пластики, оформила се през последните 16 години по протежение на най-дългата мездренска улица – „Александър Стамболийски“, беше допълнена с екстериорните творби (разположени в посока изток – запад – юг): „Изгрев над река Искър“, дело на Теодор Дъскотлиев от Полски Тръмбеш, „Живият храм“ на Милен Василев от Враца, „Връзка с природата“ на Иван Стоянов от Ямбол, „Ритъм“ на Кирил Георгиев от Казанлък и „InSideOutSideIn“ („ВътреВънВътре“) на Рафаил Георгиев-Рафо от София.

Каменна статуя „Изгрев над река Искър“ в Мездра

Каменна статуя „Живият храм“ в Мездра

Каменна статуя „Ритъм“ в Мездра

Каменна статуя „InSideOutSideIn“ в Мездра

Уникалната експозиция на открито вече включва 41 скулптурни творби от 30 български и чуждестранни автори. Географският ареал на скулпторите, взели участие досега в симпозиума, обхваща 15 български града, Валенсия/Испания и Кампина/Румъния.

При закриването на симпозиума, кметът на Мездра Иван Аспарухов каза: „Благодаря на участниците в симпозиума, че уважиха това събитие. Благодаря и на екипа, който го организира. Надявам се, че със следващите издания ще можем да реализираме докрай нашата идея да свържем целия пръстен от скулптурни творби, разположени в градска среда. За да могат жителите и гостите на нашия град да се докоснат до това изкуство.“

Ето детайли от новите каменни статуи

Седмият симпозиум по скулптура „Мездра 2020“ продължи от 7 юли до 7 август. Организатор на събитието беше Община Мездра със съдействието на водещите местни фирми за добив и обработка на скалнооблицовъчни материали „Хемус-М“ и „Йотов Стоун“, които предоставиха безвъзмездно каменните блокове, необходими за работата на творците.

Каменна статуя „Ритъм“ в Мездра / снимка: общ. Мездра

Следващият симпозиум по скулптура ще се проведе през лятото на 2022 г.

Източник: Община Мездра

Подобни статии