Начало Новини Нови проекти ще подобряват пътища и градска среда в Северозапада

Нови проекти ще подобряват пътища и градска среда в Северозапада

от svilen
1325 преглеждания

Няколко нови проекта обещават да подобрят пътната инфраструктура в Северозападна България, показва справка в Агенцията за обществени поръчки и Агенция Пътна инфраструктура (АПИ). На 19 юни е обявена процедура за проектиране и изпълнение на укрепване на пътя Видин-Кулата в района на с. Новачене, близо до Враца. Тази част от двулентовия път пропадна преди няколко месеца и в резултат се образуваха задръствания, тъй като само едното платно остана здраво. Заради нуждата от спешна работа не е правен конкурс, а е изпратена покана до строителната компания „Щрабаг“ да изпълни поръчката. В обявлението няма информация колко точно ще струва проектирането и изграждането на пропадналата част от пътя.

От АПИ, която обявява поръчката, посочват, че ако не се направи спешно укрепване, има опасност районът да остане откъснат от останалата част на път  Е79, който минава от граничен пункт Кулата през София до Видин. Причината е, че алтернативният маршрут край Своге е в ремонт.

След посещението на регионалния министър Лиляна Павлова във Враца преди няколко дни местни медии съобщиха за обявен търг за геоложко проучване на пропадналия път Видин-Кула. В регистъра за обществени поръчки такава процедура няма, няма информация за търг и в сайта на регионалното министерство.

Туристите и жителите в Северозападна България могат да очакват ремонти и на второкласни пътища. В началото на юни АПИ обяви участниците в търга за разработване на проекти, с които да кандидатства по оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“.

Кандидатите за проектите в Северозападна България са „Виа План“ за Плевен, Ловеч и Враца, за обл. Монтана са „Трансконсулт-22“ и сдружение „Логистика М“. В него влизат „Мот Макдоналд Лимитид“ и „Логистика 21“. Един от двамата кандидати ще бъде избран да подготви проект за ремонта на част от пътя Дъбова Махала – Монтана с дължина 30 км. На единствения кандидат за останалите три северозападни области ще се падне да проектира част от пътя Червен бряг – Чомаковци, от Враца до пещерата „Леденика“, както и близо 36 км от пътя Плевен-Ловеч-Троян-Кърнаре.

Преди няколко дни кметовете на 39 населени места от цялата България подписаха с министър Лиляна Павлова договорите за оперативната програма. Община Монтана ще получи 19.065 млн.лв. По думите на кмета на Монтана Златко Живков общината е готова за 19 инфраструктурни проекта – детски градини, паркове и др. Много по-голяма сума е заделена за Видин – 38.14 млн. лв. Враца получава почти двойно по-малко –23.25 млн. лв. Пари ще има и за Лом – общо 17.2 млн. лв. Средствата трябва да се усвоят до 2020 г., а как ще се изразходват решават местните власти.

Възможно е ЕС да осигури финансиране и за един от най-големите инфраструктурни проекти в Северозападна България – скоростен път Видин-Ботевград. Той е един от тези, с които България кандидатства за одобрение по плана „Юнкер“.

Подобни статии