Начало Забележителности Нови проекти за туристически маршрути около Дунав

Нови проекти за туристически маршрути около Дунав

от Mariana Gomileva
1453 преглеждания
идин, р. Дунав, изглед от Баба Вида | снимка: Весела Николаева

Видин, р. Дунав, изглед от Баба Вида | снимка: Весела Николаева

„България използва всички възможности да затвърди ролята на туризма и чрез него да подпомогнем дългосрочното развитие на Дунавския регион. Културата и туризмът са от съществено значение за успеха на стратегията на ЕС за тази част на континента и имат потенциал да ни направят по-силни и сплотени.“ Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на конференцията на тема: Създаване на нови културни маршрути в Дунавския регион.

Конференцията "Създаване на нови културни маршрути в Дунавския регион" / Снимка: Министерство на туризма

Конференцията „Създаване на нови културни маршрути в Дунавския регион“ / Снимка: Министерство на туризма

Констанс Метзгер, старши ръководител на проект Routes4u на Съвета на Европа, акцентира върху значението на Дунавския регион като място не само с природни ресурси, но и с много голямо културно разнообразие. Тя обърна внимание на два нови проекта за маршрути – Желязната епоха и Кирил и Методий. „Културните маршрути пресичат поне 3 страни и са транснационални, те съхраняват тяхното наследство.  Европа не е само политически и икономически съюз, но и обединение на култури. Двата маршрута могат да успеят само ако си сътрудничим и така пренесем миналото в бъдещето. Те ще са най-резултатни, ако включват местните общности и ако взаимно се възползваме от силните си страни“, обобщи Метзгер.

Министър Ангелкова от своя страна посочи, че Дунавската културна платформа като европейска инициатива цели да разшири културните маршрути. „Въпреки голямата международна конкуренция страната ни все повече се утвърждава като дестинация за силен туризъм. Близо 12% от БВП у нас се формира от туризма, който през миналата година привлече за първи път над 9 млн. чуждестранни туристи. България става все по-привлекателна точка на географската карта. Маршрутите са и шанс да премахнем границите и предразсъдъците“, каза министър Ангелкова. Тя изтъкна приноса на страната ни за създаване на три различни вида тематични дестинации – културно-исторически, винено-кулинарни и балнео- и СПА, които по думите ѝ чувствително са увеличили интереса на туристите.

Йорданската принцеса Дана Фирас, която също участва в конференцията, обърна внимание, че културното наследство е нашата идентичност, но то ни свързва с всички части на света. „Инвестициите подобряват възможностите на туризма и качеството на живота. Дунавският регион е много важен, тъй като обединява държави членки на ЕС и държави, които са извън него. Нашата дискусия става във време, когато много ясно виждаме какви са вредите от късогледото мислене за развитие. Когато туризмът е добре организиран, се намира баланс между развитието му и опазване на културното наследство. Аз видях това тук. За мен е чест, че съм в България – богата на културно-историческо наследство страна“, каза Нейно кралско височество. 

В дискусиите се включи и министърът на културата Боил Банов. „Културата и творческите сектори играят важна роля за развитието на страната и съм сигурен, че нашето сътрудничество с Министерството на туризма ще продължи, заяви министър Банов. Общата ни работа ще допринесе за разширяване взаимодействието на страните в региона, както и за обмен на добри практики. Правителството отчита като ключова темата за културния туризъм. Това е основен приоритет, по който ще продължим да работим и да надграждаме постигнатото“, посочи той.

След края на конференцията стана ясно, че Министерството на туризма е готово да стартира пилотна инициатива – подготовка на меморандум за сътрудничество с „Петра Нешанъл Тръст“ за обучение на подрастващите как да се опазва културното наследство, като се ползва опитът на организацията. Обмисля се също създаване на обществени съвети на големите културни обекти, които да подпомогнат тяхното опазване и промотирането им.

 

Подобни статии