Начало Икономика Нови проекти за иновации са одобрени по европейско финансиране

Нови проекти за иновации са одобрени по европейско финансиране

от Mariana Gomileva
1296 преглеждания

Министър Божидар Лукарски връчи нови договори по ОПИК на 31 март в София | снимка: МИ

Още нови проекти в Северозападна България са одобрени за финансиране по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК), съобщиха от Министерство на икономиката (МИ), след връчването на договорите. По третия краен срок над 30 от общо 53 проекта са с място на изпълнение северозападните области.

Икономическият министър Божидар Лукарски определя това като много позитивни резултати, благодарение на приоритетното отношение към проекти от региона. Одобрените проекти от цяла България ще получат общо 28.5 млн. лв. за изпълнение по процедурата „Подобряване на производствения капацитет в малки и средни предприятия“. Подадените предложения са били общо 203. По последния срок са набирани проекти в областите на научно-изследователска и развойна дейност, издателска дейност, обработка на данни и хостинг, програмиране и IT продукти, както и далекосъобщения.

По данни от Министерството досега са одобрени повече от 470 проекта по ОПИК, които ще получат безвъзмездно финансиране на стойност близо 259 млн. лв.

„Надявам се с изпълнението на проектите да постигнем реални и съвсем осезаеми резултати – нови работни места; засилени пазарни позиции и повече продажби; по-високи доходи и перспективи за служителите и работниците, без които успехите на българските предприемачи не биха били възможни“, коментира министър Лукарски.

От МИ припомнят, че все още са отворени две процедури по ОПИК – за внедряване на иновации в стартиращи предприятия и за такива в компании с над три завършени финансови години. По процедурата за компании с история проекти се подават до 4 април, като одобрените ще си поделят бюджет от 50 млн. евро. За стартиращи компании срокът за внасяне на предложение е 5 май, а общият бюджет е 10 млн. евро. Скоро се очаква да бъде обявена процедурата за енергийна ефективност в малки и средни предприятия, по която ще се разпределят 90 млн. евро.

Актуална информация за европейските фондове и възможностите за финансиране може да следите в раздел „Икономика“ на severozapazenabg.com

Подобни статии