Начало Бизнес Нови оригинални проекти ще развиват селския туризъм в Северозапада

Нови оригинални проекти ще развиват селския туризъм в Северозапада

от Mariana Gomileva
1562 преглеждания

Дегустации във ферма и ресторант за охлюви в с.Българево  – част от един от наградените проекти / снимка: ЕКО-ТЕЛУС

Вече са ясни победителите в последния конкурс на Фондация „Америка за България“ за развитието на Северозападна България и поречието на река Дунав като привлекателни туристически дестинации с активни и жизнени местни общности. Целта е да се подпомогнат проекти в областта на селския туризъм в Северна България, предлагащи запомнящи се, атрактивни преживявания с потенциал за привличане на туристи към тази част от страната, които да дават поминък на местните хора и да им осигуряват възможности за икономическа независимост и добър стандарт на живот. Фондация „Америка за България“ и нейните партньори Посолството на Италия, Италианската търговска агенция, фондация „LocalFood.bg“/Пендара, сдружение „Деветашко плато“ и „Травентурия“ ООД обявиха одобрените за финансиране проекти, участвали в конкурса „Развитие на селски туризъм в Северна България“.

От общо кандидатствали 356 проекта, одобрени са:

Пчеларска ферма „Ценов“ |Апитерапия в пчеларска ферма „Ценов“| 25 000 лв.

Проектът ще разшири дейностите на пчеларската ферма чрез закупуване на професионално оборудване за апитерапия и предоставяне на преживявания, свързани с отглеждането на пчелни семейства. Гостите на фермата ще имат възможност да се докоснат до многообразие от дейности, свързани с отглеждането на пчели, добиване и използване на истински продукти от тях, според сезоните и дейностите – дишане на кошерен въздух, отливане на восъчни фигури, нанизване на рамки, събиране на прополис и пчелен прашец. Фермата разполага и с овощна градина, в която посетителите ще могат да научат повече за овощарството.

Земеделски производител Дойчин Владимиров |Nymphaea (водни лилии) – Вдъхновение за всеки| 25 000 лв.

Проектът цели подобряване на средата за приемане на туристи във фермата за водни лилии и обособяване на места за отдих. Чрез този проект фермата ще предлага запомнящи се преживявания и тематични събития като водно градинарство, провеждане на празник на водната лилия, творчески ателиета.

„Земя-96“ ООД | Винен туризъм във винарска изба „Царев брод“ | 25 000 лв.

С помощта на този проект винарската изба ще надгради качеството на предлаганите винени турове, дегустации и пикници с вина и продукти от местни ферми. Винарната е известна с производството на белия винен сорт „Гергана“, който не се гледа и предлага на друго място в страната. Избата е включена във винената карта на Североизточна България. Част от дарението ще се използва за популяризиране и оборудване.

Кооперация „Каряна“ |На село – с любов към храната| 25 000 лв.

С този проект козеферма „Каряна“ цели да превърне фермата в село Ягодово в място, където туристите да идват и да имат възможност да видят как се отглеждат животните, как се прави козе сирене, да могат сами да произведат продукт, да опитат ястия, приготвени по автентични местни рецепти и ако решат – да останат да нощуват във фермата. Също така ще се организират фермерски пазари с продукти на местни производители от Северозападна България.

Земеделски производител Надежда Иванова |Апитерапия и къмпингуване в пчеларска ферма| 8 300 лв.

Чрез конкурса пчеларската ферма ще удължи престоя на туристите във фермата, като им осигури редица преживявания като опознавателни лекции, свързани с живота на пчелите, практическо участие в работния процес, пряко наблюдение на работата на пчелите в кошера, апитерапия в слънчева къщичка, изградена върху пчелни кошери, работилница за правене на свещи от пчелен восък, както и дейности, свързани с бране на сезонни плодове и приготвяне на сладка. Финансирането ще се използва и за облагородяване на зона за къмпинг на пчелина.

Драгошинов ООД | На гости във винарска изба „Драгошинов“ | 23 841 лв.

Проектът ще надгради усилията на семейна винарна „Драгошинов“, известна с производството на уникалния си пелин. Дейностите на проекта включват запознаване с производството и дегустации на вино и местни продукти. В края на октомври, около Димитровден, се организира и празник на пелина. Финансирането ще се използва за ремонт на дегустационна зала на закрито и оборудване.

Еквитерапия ООД |Еквитерапия в село Кърпачево| 25 000 лв.

Проектът ще надгради предлаганите досега дейности от стопаните като уроци по езда за начинаещи и напреднали. Предлаганата нова услуга е професионална еквитерапия, която е изключително ефективна при напрежение, стрес и проблеми с общуването, както и за изграждане на увереност и съпричастност. Дейностите по проекта ще се комбинират с предлаганите в региона природни и кулинарни преживявания.

Билкарската къща |Готвим заедно бабините гозби| 25 000 лв.

С това дарение Билкарската къща ще започне да предлага нова услуга на своите гости и туристи на селото – споделено приготвяне на традиционна, местна, сезонна храна. Продуктите ще бъдат от собствената им градина или от местни производители от района – ако има такива, което те не произвеждат. В рамките на проекта ще се изгради кухня-трапезария в близост до зеленчуковата им градина с многообразие от зеленчуци и над 100 вида билки и подправки.

Би Ейч Ем сървис ЕООД |Работилница за храна и занаяти| 24 390 лв.

Финансирането ще се използва за създаването на няколко продукта, които ще разширят предлаганите дейности в къща за гости „Дедовите къщи“, Старо Стефаново. В работилниците за храна, туристите ще имат възможност да се научат как се приготвят храни по стари селски рецепти, като участват в самият процес на приготвянето им под вещото ръководство на местни майсторки-кулинарки. В работилниците по занаяти ще се предлагат работилници по грънчарство и керамика и др.

НЧ „Никола Й. Вапцаров – 1873“ – Тутракан |Вкусни истории в Крайдунавска Добруджа | 22 844 лв.

Проектът се осъществява в партньорство между читалищата в Тутракан и село Нова Черна. И двете населени места са със съхранени кулинарни традиции – потомствени рибари и земеделци. С финансирането ще се създаде нов, целогодишен туристически продукт, в рамките на който ще се предлагат кулинарни преживявания и посещения на различни места и ферми.

Фондация „Ботаника лайф“ |Агро туризъм в село Надарево: за градините, билките и хората | 24 000 лв.

Финансирането ще се използва за създаването на обучителни програми за устойчиво земеделие и билкарство, както и за създаване на нови туристически продукти, базирани на кулинарни преживявания и дегустации на домашно приготвена храна с продукти от градините на фермата. Някои от програмите включват семейни градинарски преживявания с обяд, билкови екскурзии сред природата, празник на черния оман, кулинарни работилници, дегустации и „набери си сам“ услуги с приготвени на момента ястия от набрани от туристите продукти.

Стрения ЕООД |Кулинарни преживявания в село Ветрен| 11 454 лв.

Къща за гости „Българа“ в село Ветрен ще предлага кулинарни работилници и преживявания на брега на Дунав и на близък до селото остров. В рамките на проекта се планират десет работилници с цел популяризиране на местната храна и забележителности в района. Дейностите ще включват лов на риба, приготвяне на традиционна, местна рибена чорба, обяд на открито и плаж или почивка сред природата.

Веселите винари ООД | Люти брод – порталът към Северозапада| 19 294 лв.

„Веселите винари“ са производители на вино, които искат да предложат нов продукт на пазара – дегустации на вино във вагон-бистро на БДЖ. Туристите ще тръгват от Централна гара в София и ще се любуват на красивите гледки по Искърското дефиле, докато опитват вина от Северозападна България. Маршрутът ще включва спирка в Люти брод с дегустация до природния феномен Ритлите и посещение на винарни и ферми в района. Финансирането ще се използва за закупуване на оборудване и популяризиране на новия продукт сред туристически агенции, които да включат маршрута в портфолиото си.

Май Стори Травел ЕООД |Кулинарни преживявания в село Беломъжите| 25 000 лв.

Чрез проекта ще се разработят и проведат поредица от събития и преживявания под бранда „Аз съм местен“, които включват кулинарни работилници и посещения във ферми. Финансирането ще се използва за реклама на новия продукт сред туристически агенции и оборудване на място за демонстрации с местни продукти в къща за гости „The Legends“.

Версол ЕООД |Открит обучително-дегустационен център | 25 000 лв.

Семейна ферма „Версол“ е сертифицирано биологично земеделско стопанство в село Лик, Мездра. Проектът цели разработване на обучителни курсове и/или тийм билдинги за възрастни по биодинамично земеделие с теоретична и практическа част, и кулинарни дегустации, които да бъдат предлагани като туристически продукти и преживявания, осигурявайки допълнителен доход за стопанството. Предвиждат се и курсове за деца – от засаждане на зърното до изпичане на хляба, работа с различни зеленчукови култури и други. Финансирането ще се използва за изграждане на учебно-дегустационен център във фермата, където да се случват тези дейности в бъдеще.

Боженски чифлик ЕООД |Фермерско предизвикателство или млякото в живота на българина| 24 950 лв.

Проектът цели да предаде и съхрани традициите, бита и тънкостите на фермерството. Фермата на Боженски чифлик предлага разнообразни селскостопански продукти, отглеждат се местни породи крави, овце, гъски, патици, пуйки, пилета, имат собствена мандра и къща за гости. Финансирането ще се ползва за облагородяване и надграждане на място във фермата, което ще се ползва за демонстрации на доене и различни туристически преживявания.

Жанина тур-07 ЕООД |В необятния свят на охлювите| 25 000 лв.

Фермата за охлюви в село Българево ще разшири дейностите си със създаването на Музей на охлюва, в който посетителите ще научат любопитни факти за тези сухоземни животни и приложението им в кулинарията и козметиката. Ще бъде разработен и аудиогид на няколко езика, който да се ползва от чуждестранни туристи. Гостите ще имат възможността да посетят и полетата на фермата, да наблюдават и участват в състезания с охлюви, както и да опитат кулинарните им достойнства в ресторанта към фермата.

Сдружение „Здравец“ |Горската градина на хижа „Минзухар“| 24 200 лв.

Проектът ще надгради предлаганите в хижата дейности – организиране на практически занимания по биоградинарство, гъбарство (разпознаване на диворастящи гъби), пчеларство, билкарство, работилници по приготвяне и обработка на млечни продукти и ястия, демонстриране на техники за обработка и консервиране на продукти (приготвяне на оцети, традиционна зимнина, сладка, сиропи и приготвяне на домашна био козметика с продукти от горската градина на хижата). Финансирането ще се използва за облагородяване и оборудване на хижа „Минзухар“ за пълноценни туристически преживявания.

Чушкарев ЕООД |Бирен тур „Пътят на бирата – от зърното до бутилката“| 22 980 лв.

Проектът цели усъвършенстване на вече съществуващия туристически продукт бирен тур в пивоварната на Чипровско пиво – местна крафт бира. С финансирането по проекта ще се оборудва пивоварната, като се обособи кът за предлагане на местни храни и продукти, както и ателиета по типични за района занаяти. Създателят на пивоварната е 19-годишен мъж, който работи активно за обединяване на усилията на местната общност за развитие на туризма в региона.

Земеделски стопанин Снежанка Маринова-Коцева|Приключенства по Дунав и Янтра| 24 991 лв.

Проектът обединява усилията на няколко местни партньори – земеделски производител с овощна градина и зеленчуци, земеделски производител на картофи и лешници и местен каяк клуб. Проектът представлява туристическа услуга с комбинация от преживявания и активности на село – приключения с каяци, велотурове, природни и исторически забележителности, опазване на природата, в съчетание с кулинарни преживявания във фермата и дегустации на местни храни. Финансирането ще се използва за облагородяване на пространство за къмпинг и екипировка.

 

Източник: Фондация „Америка за България“

Подобни статии