Начало Бизнес Нови надежди за отварянето на ГКПП при „Кадъ боаз“

Нови надежди за отварянето на ГКПП при „Кадъ боаз“

от Mariana Gomileva
1696 преглеждания

Краят на изградения до момента път от българска страна в посока Граничната зона при с. Салаш – с. Ново корито / снимка: factograf

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков е изпратил писмо до колегата си Виолета Комитова, министър на регионалното развитие и благоустройството, в което обосновава предложението за възобновяване на строителните дейности на дългоочаквания нов граничен контролно-пропускателен пункт в района на с. Салаш (България) – Ново корито (Сърбия). През последните месеци по ГКПП на страната ни с Република Сърбия се наблюдава натрупване на моторни превозни средства и в двете посоки. Сред причините за това са прецизните проверки, извършвани на външната за ЕС граница от българските гранични власти. Едно от решенията на възникналия проблем е изграждането на новия граничен контролно-пропускателен пункт. 

На 13.10.2021 г. от МВР потвърдиха информацията, която получихме и след запитване от нашата редакция към сръбските власти, че Р Сърбия е изпълнила от своя страна ангажиментите по договора за откриване на нов ГКПП.

Очаква се пунктът да улесни придвижването на хората и да стимулира малкия и средния бизнес, както и търговските връзки между районите на Белоградчик и Княжевац.

Вътрешните министри на България и на Сърбия – Бойко Рашков и Александър Вулин / снимка: БТА

Нов ГКПП при прохода „Кадъ боаз“ – част от каузата на Северозапазена БГ

Екипът на Северозапазена БГ винаги е настоявал за изграждането на пътя от село Салаш до границата със Сърбия и отварянето на граничния пункт и през годините не е спирал усилията си, с неотклонимия стремеж да направи района едно по-добро място за живеене на местните хора и едно по-привлекателно място за отдих, развлечение и туризъм на всички посетители от страната и чужбина.

Преди няколко седмици се обърнахме с официално писмо към Президента на Р България ген. Румен Радев за да напомним за пункта. Ето част от писмото:

„Обществеността на Северозападна България е на прага на сбъдването на почти половинвековната мечта за откриване на ГКПП при прохода „Кадъ боаз“ – с изключителна важнoст за ежедневната връзка между жителите на пограничните зони около с.Салаш (България) и с.Ново корито (Сърбия). Мястото е с утвърдено дългогодишно значение и има важни социални измерения за двете държави. Преминаването през него би съкратило със 120 км. пътя от българските дунавски пристанища до Ниш и Белград и ще осигури лесен и най-пряк достъп между Черно море и Централна Европа. В момента близки роднини от двете страни на границата се срещат за няколко дни при историческия проход, по време на традиционния ежегоден събор за добросъседство. Днес, когато необходимостта от сътрудничество в сферата на икономиката и туризма е от изключително значение за благосъстоянието на двата народа, повече от всякога имаме нужда от управленско разбиране колко важно е да бъдем сплотени и да общуваме улеснено.“

Ето факсимилето с част от отговора:

В края на 2020 г., се обърнахме с писмо и към президента на Р Сърбия Александър Вучич, за да напомним за важността на откриването на новия граничен пункт. Ето част от писмото:

„Вярвайки, че доброто сътрудничество по между ни ще продължи и занапред, обществеността на Северозападна България се обръща към Вас с молба за съдействие по сбъдването на една почти половинвековна мечта на жителите на пограничните зони около с.Ново корито (Сърбия) и с.Салаш (България) за откриване на ГКПП при прохода „Кадъ боаз“. За отварянето на този пункт има подписано споразумение между Република Сърбия и Република България през 2007 г. През 2014 г. е започнато строителството на прилежащата инфраструктура и към настоящия момент тя е на финалния етап от завършването си. България и Сърбия са част от плетеницата, наречена Балкани. Близките ни нрави, сходството на езика, културата, общата религия, традициите, ни помагат да запазим дълбоко в нас уважението един към друг. Днес, когато необходимостта от сътрудничество в сферата на икономиката и туризма е от изключително значение за благосъстоянието на двата народа, повече от всякога разбираме колко важно е да бъдем сплотени и да общуваме улеснено помежду си.“

Границата при „Кадъ боаз“ се отваря само за няколко дни по време на годишния събор / снимки: Любомир Веселинов

Хронологията на една мечта

Граничен пункт на това място е съществувал още през Средновековието. „Кадъ боаз“ е удобен за пресичане на Стара планина, защото има само 550 м надморска височина.

Малък граничен пункт в прохода Кадъбоаз между намиращите се на 8 км едно от друго българско с.Салаш и сръбско с.Ново корито е имало и до средата на миналия век. За повторно разкриване на пункт от българска страна започва да се говори от средата на 90-те години, но не се преминава към действия.

На 27 юни 2007 г., по време на среща между президента Георги Първанов и сръбския президент Борис Тадич е подписано споразумение за разкриване на ГКПП Салаш – Ново корито. 

През май 2009 г., с решение на Министерския съвет с премиер Сергей Станишев е утвърдена спогодба за реализиране на проекта. Същата година МВР (с министър Михаил Миков) прави техническа заявка за проектиране на ГКПП с предложение за приблизителна точка за пресичане на границата, габарит на лентите за движение, изискване на разположение на местата за паспортно-визов контрол и митническа проверка, базови изисквания за сградата на администрацията, захранващи инфраструктурни и съобщителни проводи и други.

През 2011 г. МРРБ е информирано, че сръбската страна не предвижда средства за изграждане на ГКПП през 2011 г. и че решаването на тези въпроси в Република Сърбия е от компетентността на повече от едно министерство.

През ноември 2012 г. е проведена работна среща на кметовете на Княжевац и Белоградчик. През януари 2013 г. се осъществява среща в МРРБ с участието на министъра на регионалното развитие и местното самоуправление на Република Сърбия по различни въпроси, включително по политиката за разкриване на нови ГКПП между двете страни. През юли 2013 г. въпросът е обсъден на среща в Белград между председателя на 42-то НС Михаил Миков с председателя на Народната скупщина д-р Небойша Стефанович и с премиера Ивица Дачич. През декември същата година има нова среща на председателя на 42-то НС Михаил Миков с премиера на Сърбия Ивица Дачич в София, на която отново се коментира отварянето на пункта.

През януари 2014 г., със заповед на областния управител Кръстьо Спасов са отчуждени на 99 имота по пътя от с.Салаш до Граничната бразда. През февруари правителството с премиер Пламен Орешарски осигурява за строителство на пътя 3,8 млн.лв. от Публичната инвестиционна програма. Така на 19 юли 2014 г. министър Десислава Терзиева, сръбският министър на енергетиката и икономиката Александър Антич и председателят на 42-то НС Михаил Миков правят първа копка

През август се случва и трасиране на новия път от с.Салаш до границата, а месец по-късно се прокарва новото трасе.

Началото на строителството / снимка: Община Видин

През декември 2014 г. обаче тогавашното правителство спира строителството.

До настоящия момент дипломатическите опити за приключване на проекта са без успех. 

Представители на Белоградчик и Княжевац обсъждат отварянето на пункта, на отбелязването на 50-тата годишнина от Договора за приятелство и сътрудничество между двете общини през 2018 г. / снимка: Любомир Веселинов

В началото на 2021 г., 14 години след  подписването на споразумение за разкриване на ГКПП Салаш – Ново корито, обещанията след срещата между тогавашните външни министри на България и Сърбия – Екатерина Захариева
и Никола Селакович дадоха индикации, че сагата около откриването на граничния пункт е към своя край. Откриването му обаче отново не се случи.

Външните министри на Сърбия и на България – Никола Селакович и Екатерина Захариева, 01.2021 г. / снимка: МвНР

Остава надеждата, че новият граничен пункт най-после ще бъде открит. Защото, независимо от времената на политически, икономически и дори здравни трусове, хората от двете страни на границата имат своята нужда да се събират, да общуват и да се развиват заедно. 

Източници: МвНР, Княжевац инфо, Фактограф БГ, архив на Северозапазена БГ

Подобни статии