Начало Икономика Нови възможности за финансиране на туризма по Дунав

Нови възможности за финансиране на туризма по Дунав

от Mariana Gomileva
1934 преглеждания

Дунавският бряг, Видин / снимка: Мариана Гомилева

Туристически асоциации, агенции, туроператори, собственици на хотели, микро, малки и средни бизнеси, които предлагат туристически продукти и услуги, национални и природни паркове и резервати, музеи, читалища, граждански организации и консорциуми от организации могат да получат подкрепа за дейността си. С конкурса „Туризъм по Дунав“, Фондация „Америка за България“ ще финансира проектни предложения, които да допринесат за развитието на Дунавския район като привлекателна туристическа дестинация с активни и жизнени местни общности.

Идеята е да се допринесе за подобряване на качеството на живот на местните общности и да се намали обезлюдяването. Целта е да се подкрепят местните общности и местният капацитет. Кандидатстването е до 25.10.2020 г.

Поканата е отворена към кандидати от цялата страна, но предложените проектни дейности трябва да се осъществяват в общините по поречието на река Дунав – Брегово, Ново село, Видин, Димово, Лом, Вълчедръм, Козлодуй, Мизия, Оряхово, Долна Митрополия, Гулянци, Никопол, Белене, Свищов, Ценово, Борово, Иваново, Русе, Сливо Поле, Тутракан, Главиница, Ситово, Силистра, Кайнарджа.

Проектните предложения трябва да имат ясно дефинирани цели, които да са в съответствие с целите на програма „Туризъм по Дунав“. Те трябва да развиват нови, оригинални за местния контекст туристически продукти, услуги и преживявания или да доусъвършенстват съществуващи такива. Дейностите трябва да са съобразени с даденостите на региона, като кандидатстващите организации трябва да определят ясно целевите групи на проекта и как предоставените продукти, услуги и преживявания ще отговорят на нуждите им по най-добрия начин.

Проектът трябва да допринася за засилване на туристическия поток към целевите общини и да има положително въздействие върху развитието на местната икономика (увеличен брой туристи, нощувки в места за настаняване, похарчени средства от турист, нови работни места в туристическия сектор и т.н.).

Предишен опит в осъществяването на продукти, услуги и преживявания в сферата на туризма в поне една от целевите общини е предимство.

Размерът на финансирането на одобрен проект е от 5 000 до 15 000 лв. Проектите трябва да се реализират и всички разходи да бъдат направени в рамките на две години след подписване на договора за дарение.

Приемливи разходи:

 • Преки разходи, осигуряващи успешното реализиране на проекта – материали, екипировка, разходи за наем и други (90%).
 • Административни разходи. Организационни и други дейности по управлението на проекта – заплати на екипа, пряко зает с реализацията на проекта, квалификационни курсове и други (10%).

За какво може да се получи финансиране?

 • Приключенски дейности на открито, които привличат туристи и генерират приходи за местната икономика (пешеходни и велотурове, наблюдение на птици, разходки с лодки и каяк, и други).
 • Продукти и услуги, създадени за групи туристи, спрямо техните изисквания, които предлагат незабравимо преживяване (винени, кулинарни и занаятчийски турове, доброволчески туризъм и други).
 • Малки инфраструктурни дейности, като почистване на пътеки, поставяне на информационни табла, изграждане на леки конструкции, които не вредят на природата, обезопасени са, не застрашават здравето на туристите и не са основната дейност на проекта.
 • Разходи за квалификационни курсове и други, пряко свързани с основната дейност на проекта.
 • Фестивали, пазари, базари и други събития, свързани с приключенски туризъм.

Какви дейности и разходи няма да бъдат финансирани?

 • Дейности, свързани с политическа или партийна дейност
 • Закупуване на земя и сгради
 • Закупуване на моторни превозни средства
 • Строителство, ремонт и обзавеждане на сгради
 • Закупуване на компютри, софтуери, принтери и мобилни телефони
 • Създаването единствено на рекламни и имиджови материали (видеа, подкасти, печатни и други материали), без да са свързани и в подкрепа на дейности по проекта
 • Всякакви други дейности, които не са пряко свързани с проекта

На 9 октомври Фондация „Америка за Бълагрия“ ще организира уебинар във Фейсбук, на който ще предостави отговори на най-често задаваните въпроси, както и допълнителни разяснения за процеса на кандидатстване. Следете страницата на конкурса, за да разберете кога и как да се включите за участие в уебинара.

Повече информация за конкурса „Туризъм по Дунав“ може да получите тук. 

България е известна предимно със своите черноморски и ски курорти, но нейните уникални културни и природни забележителности имат значителен потенциал да привличат местни и международни туристи. Ето защо Фондация „Америка за България“ търси възможности за развитие на културни и природни обекти, да подпомага местни общности да създават незабравими туристически преживявания, да подобряват своя имидж и да предлагат продуктите си на туристическите пазари. Развитието на този тип туризъм сплотява и вдъхва живот на общностите и допринася за развитието на местната икономика.

Източник: Фондация „Америка за България“

Подобни статии