Начало Бизнес Нови възможности за Гърция по Фонда за справедлив преход

Нови възможности за Гърция по Фонда за справедлив преход

от Mariana Gomileva
10366 преглеждания

Електрическата централа към Лигнитния център край Мегалополи, Гърция / снимка: Мариана Гомилева

След като българските териториални планове за справедлив преход бяха одобрени в края на миналата година, програмирането на Фонда за справедлив преход (Just transition fund – JTF) в Европейския съюз приключи и сега усилията се съсредоточават върху изпълнението.

Общо 96 региона от всички държави-членки на ЕС получават подкрепа от този фонд в рамките на 70 плана. Чрез него се подпомога създаването на нови работни места и икономически дейности за справедлив климатичен преход в областите, които са изправени пред най-големите социално-икономически предизвикателства при прекратяването употребата на въглища и намаляването на въглеродните емисии. Чрез фонда държавите членки се подпомогат също да постигнат целите на ЕС в областта на климата и енергетиката до 2030 г., както и неутрална по отношение на климата икономика до 2050 г.

Гърция е сред трите най-активни държави по отношение на Фонда за справедлив преход. Другите са Естония и Чехия. В Южната ни съседка са на път да затворят плановете си в трите големи въглищни региона: Западна Македония, Мегалополи и Южни и северни егейски острови и Крит.

Центърът на Мегалополи, Гърция / снимка: Мариана Гомилева

Миналата седмица Еврокомисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра се отправи на тридневна мисия в Гърция, за да посети Атина, Патра, Мегалополи и Триполи и да види от първа ръка как политиката на сближаване подкрепя тези области и по-специално как Фондът за справедлив преход им помага да направят прехода към икономика с нулеви въглеродни емисии по справедлив и приобщаващ начин.

В град Мегалополи на полуостров Пелопонес комисар Ферейра се срещна с енергетици и миньори от Лигнитния център, който осигурява основно препитание на общината. Тя беше посрещната от директора на минния комплекс Влахос Теодорос и директора на Проучванията за експлоатация и закриване на мините Рубос Христос. Те представиха напредъка на проектите за възстановяване на земята, след  преустановяване дейността на лигнитните мини и уточниха, че се насочват към алтернативно производство на енергия от фотоволтаици и помпени акумулатори.

Елиза Ферейра с минни експерти в Мегалополи / снимка: Мариана Гомилева

 

Ето кратко видео с атмосфера от срещата:

По-късно комисар Ферейра се срещна с представители на работниците, за да ги увери във важността на Фонда за справедлив преход при разкриването на нови работни места. При разговорите си с нея, беше подчертано, че в Мегалополи 1 500 души, свързани с минната дейност, вече за загубили работа. Г-жа Ферейра уточни, че е наясно с този факт, че фабриките се затварят в цяла Европа, и че това е естествено развитие, тъй като тези предприятия вече не са печеливши. Тя допълни още, че се финансират допълнително 100 региона в целия Европейски съюз, включително Мегалополи – за да могат да се разкрият нови работни места, да се преквалифицира работната сила, но и да се привлекат нови инвестиции.

Елиза Ферейра с минни работници в Мегалополи / снимка: Мариана Гомилева

Минните работници в Мегалополи изразиха опасенията си, че средствата от Фонда за справедлив преход няма да бъдат насочени към техния регион. Ето какво уточни комисар Ферейра:

„Европейският съюз влага парите, вие ще планирате, решавате и създавате работни места! Важно е да се знае, че Брюксел няма да дойде тук и като по чудо да реши всички проблеми. Тук съм, за да говоря с хората, както направих в македонския регион, за да създадем нови работни места, но конкретните решения къде, как и колко зависят от вас. Финансирането е от Европейската Комисия и вие правите своя избор как да го усвоите – на регионално, централно или местно ниво.

Елиза Ферейра с минните директорите Влахос Теодорос Рубос Христос в Мегалополи / снимка: Мариана Гомилева

Профсъюзите, общините, университетите и техническите училища, заедно създавате план и използвате тези пари, точно за да покажете на света, че е добър избор за компаниите да инвестират тук и да наемат работници. Защото вашите служители са с традиции в бранша и са експерти в новите технологии. Така че нека работим върху това. Но вие, местните общности, трябва да намерите решенията и да създадете условия за нови хора да се заселят тук и да създадат семействата си – да предпочитат да останат тук, вместо да отидат в много пренаселени райони, където качеството на живот не е добро. Ние осигуряваме както финансирането, така и инструментите. Сега зависи от вас да решите къде искате да ги използвате.“

Атанасиос Софос, програмен мениджър към DGREGIO / снимка: Мариана Гомилева

Атанасиос Софос, програмен мениджър към DGREGIO уточни пред журналисти, че Фондът за справедлив преход в Гърция подкрепя трите минни региона в новите им дейности:

„В Западна Македония ще бъде съсредоточено производството на алтернативна енергия и ще бъде създаден хъб за съхранение на енергията. В Мегалополи и прилежащите общини, където още през 2010 г. започнахме за затваряме лигнитните мини,  ще се развива бизнес в направленията био-икономика и агропроизводство. В Северните и южни егейски острови и Крит ще се съсредоточим върху зеления екотуризъм, и инициативата GReco. До 2028 г. възнамеряваме да затворим всички мини.”

Василис Дертилис, ръководител на местното прилагане на програмите към JTF / снимка: Мариана Гомилева

От своя страна Василис Дертилис, ръководител на местното прилагане на програмите към Фонда за справедлив преход 2021-2027 обясни, че хората са все по-наясно с вредите върху здравето им от минната дейност. Той посочи, че и в Гърция, както в цяла Европа в началото е имало стачки и протести на работници, но страната вече се е заела активно в удовлетворяването на нуждите им:

„Голяма част от минните работници са пенсионирани при добри условия, а младите хора се развиват в други дейности, за което помага големият университет, който имаме в Триполи. В Мегалополи конкретно ще се наблегне на изцяло нова сфера – производството на зехтин, вино и млечни продукти. Имаме амбицията тук да инвестират и някои от големите фармацевтични компании. Така ще осъществим плавен и справедлив икономически и социален преход, а ще живеем и по-здравословно.“

Мегалополи, Гърция / снимка: Мариана Гомилева

Със средствата от Фонда за справедлив преход в цяла Европа ще бъдат подкрепени също потребителите, които са производители, както и създаването на общности за енергия от възобновяеми източници. По този начин, освен че ще бъдат подобрени условията на живот, ще бъдат намалени потреблението на енергия, сметките за електроенергия и емисиите на парникови газове.

Повече за посещението на еврокомисаря Елиза Ферейра в Гърция вижте ТУК.

Повече за Фонда за справедлив преход, вижте ТУК.

Повече за примерът на Чехия вижте ТУК.

 

Репортер: Мариана Гомилева (Мегалополи, Гърция, 22.03.2024)

 

Подобни статии