Начало Градска среда Новият кмет на Белоградчик: Вратата ми не е затворена за никого!

Новият кмет на Белоградчик: Вратата ми не е затворена за никого!

от Mariana Gomileva
1065 преглеждания

Новоизбраният кмет на Белоградчик, Боян Минков 

„Край на изтезанията!“, …„Доброто победи злото!“, …„Най-после Белоградчик е свободен!“, …„Възцари се справедливост и светлина!“, …„Олекна ми, градът е спасен!“ – това са част от емоционалните коментари на хората от Белоградчик след приключилите местни избори.

След дълги години на застой и разруха, един от най-красивите градове не само в Северозападна, но и в цяла България – Белоградчик осъмна с нови надежди за разцвет. На местните избори досегашният председател на Общинския съвет, Боян Минков детронира Борис Николов, който 12 години заемаше кметското място.

Мненията на местните жители след резултатите на балотажа определят новоизбраният градоначалник като рицаря на бял кон, който ще избави Белоградчик от тегобите и ще върне заслужената слава на града край скалите.

Боян Минков при откриването на предизборната кампания

За огромните задълженията на община Белоградчик, натрупани по време на управлението на досегашния кмет се научи още когато миналата година в Общината нахлуха следователи, прокурори и служители на КПКОНПИ. На място бе и шефът на Националната следствена служба. Събрани бяха доказателства за сключване на договори за възлагане на обществени поръчки на завишени цени, неоснователно фактуриране на услуги по сметосъбиране и сметоизвозване в Община Белоградчик, за образуване на изпълнителни производства срещу общината и налагане на възбрани върху общинското имущество. По-късно Борис Николов стана обект и на международно разследване от ОЛАФ. Дързостта му обаче пренебрегна органите на реда, изобличаванията в медиите и омразата на местните хора и той отново заяви апетит да продължи в кметското кресло. Изненадата беше, че след натрупаните грехове пред жителите на общината, Николов направи вяла предизборна кампания, която се ограничи с една платена изява в кабелна телевизия, публикуването му на пълно с правописни грешки подобие на автобиография във фейсбук и опит за отчет за управленските му постижения с картинки от полусанираните сгради в града и няколко преасфалтирани улици с пари от Републиканския бюджет, за които реално той няма никакви заслуги.

Като най-сериозна грешка обаче, местните отчитат силния негативизъм срещу опонента му и ежедневното разпространяване на манипулативни внушения срещу кандидата Боян Минков.

За разлика от Борис Николов, Боян Минков проведе изключително силна предизборна кампания – с добре обмислени комуникационни послания до всеки един жител на общината, многобройни срещи по малките населени места с изслушване на всеки проблем и доста благотворителни мероприятия, сред които дейности по облагородяване на градската среда и исторически места, с лични средства, организиране на национален атлетически крос „Скалите“, концерти на емблематични сръбски и български звезди и най-важното – очертаване на конкретна управленска програма с ясни приоритети. Затова и победата дойде съвсем закономерно.

Обърнахме се към новоизбрания кмет на Белоградчик, Боян Минков, за да направи обобщение на предизборната битка.

  • Г-н Минков, как определяте цялостната предизборна кампания в Белоградчик?

От наша страна с една дума – сериозна! Подходихме с изключителна отговорност към всеки един избирател. Реално за нас няма ясни граници между работата ни преди, по време и след изборите. Винаги се водим от търсене на по-добър живот за хората тук и възвръщане на славата на Белоградчик в глобален мащаб. Неразумно е да се губи време и енергия в упреци за несвършена работа от предишния кмет. Винаги съм вярвал, че с обвинения и нападки не можем да възродим общината. Няма смисъл. Мисля, че хората имат нужда от хляб, не от зрелища. Затова по време на цялата кампания се съсредоточихме в ежедневен диалог с жителите от всякакви групи. Дори и да звучи наивно, ние вярваме в пълното обединение. Няма значение кой какъв е, на каква възраст е, от къде е, важното е, че живее в тази община и не той, а тя му е длъжна. И всички се нуждаят от едно и също – по-добър живот и бъдеще за децата си.

  •  Опонентите ви показаха клип, в който споменавате репликата „на живот и смърт“ за служител в общинската администрация. Как ще определите поведението си в това видео?

Определям го както си е – раздразнено. Хората, които ме познават знаят, че се дразня силно на всякакви мръсни игрички и користни действия и мисля, че така е нормално. През последните месеци, в жажда да запази властта си, кметът явно държеше със страх своята малка свита и ги принуждаваше да седят с отворени врати по кабинетите, за да подслушват постоянно какво съм замислил. Реално ми е жал за тях, защото това с доносничеството е стратегия от едни отминали времена. Затова и лично отидох да затворя вратата на една от служителките, като ѝ заявих категорично: „Ти не разбра ли, че не е на живот и смърт?“. Исках да знае, че няма нужда с цената на личното си достойнство толкова много да се бори да изпълни нарежданията на повелителя си и не е жизненоважно да го крепи, за да изплува той. По-късно това заснето без разрешението ми видео беше изопачено и извадено от контекста, но както казах, никога не губя време и енергия за лични нападки. Няма да го направя и за лични оправдания. Всеки е свободен и разумен да тълкува събитията по свой начин. Както е казано, по делата им ще ги познаете! А нашите дела в полза на гражданите не са спирали. Нещо повече, тепърва ще работим още по-здраво за хората.

  • Говорейки за кампанията, преди балотажа се обърнахте към третия по резултат – Емил Цанков и заедно подписахте споразумение за съвместна работа след изборите. Искрено ли потърсихте подкрепата му или това беше важен стратегически ход за победа на балотажа?

Емил Цанков е управлявал общината в миналото и определено има опит. От моя страна винаги е получавал уважение най-вече за стремежа си да популяризира туризма в нашия край. Мисля, че едно от силните ми качества е да намирам успешни личности и да ги увличам в каузата си. Не само, че беше искрено споразумението ни за взаимна работа, но и в него има много конкретни планове, които ще се изпълнят. Това е един Обществен договор за почтено, честно и открито управление. Не съм се занимавал предварително да изчислявам евентуални гласове или да очаквам някакви конкретни резултати. Най-точният измерител за нас са мненията на хората, а при срещите си с тях, аз вече знаех, че сме спечелили доверието им и изборите са само един правен акт, в който да го заявят. Вижда се ентусиазъм у младите хора и възвърната надежда в очите на възрастните. Както обединихме идеите си с Емил Цанков миналата седмица, по същото време се споразумяхме и с един важен инвеститор за района и ще продължим да търсим сътрудничество с всеки, който може да помогне за възродяването на Белоградчик. Няма да се уморя да търся. Достатъчно пасивност имаше в управлението. Предстоят още много договори за подкрепа със специалисти от всякакви сфери. Мечтата ми е да мотивираме младите да останат тук и да видят бъдещето си в общината.

  • Да преминем към бъдещето, какво е първото нещо, което ще направите като кмет на Белоградчик? Ще празнувате ли?

Еуфорията след обявяването на резултатите беше огромна. Не спирам да получавам поздравления отвсякъде. Телефонът ми постоянно звъни, заливат ме с честитки в интернет, а в изборната вечер дори ме носиха на рамене във възхвала и радост. Не забравих обаче все пак лично да отида и да стисна ръката на Борис Николов. Хората са казали, уважавай противника си наравно с приятеля си. Всеки прави това, което му позволяват възможностите му. Не съм съгласен за много неща от миналото, яд ме е, че с Общинския съвет бяхме законово ограничени да се борим с определени несправедливости за общината, но вече гледам напред. Не съдя никого.

А първото нещо, което ще направим е обявено отдавна, точно както обявявахме ежедневно всичките ни приоритети. За нас прозрачността е изключително важна и още през лятото оповестявахме всяка наша предстояща задача. Първото нещо разбира се ще е пълен одит. Трябва да знаем в какво състояние заварваме общинския бюджет. Това явно притеснява досегашната администрация и започна невероятна офанзива по подаване на оставки и изнасяне на вещи от сградата на Общината, сред които е възможно да има и купища компрометиращи документи. Изплащат се и поголовно няколко заплати накуп, което със сигурност продължава да намалява средствата във фонд „работни възнаграждения“. Няма да се притесня от тези актове на безпомощност. Моето намерение е да бъдат изпратени в заслужена почивка само служителите, които отдавна са в пенсионна възраст. Ще изисквам след няколко дни да знам кого и колко заварвам като кмет, за да мога да планирам, координирам и отчитам всичко оттук нататък. Мисля, че някои от служителите, които напускат го правят от внушен страх и ми е жал за тях. В момента ставаме свидетели как не бива да се отнася човек в момент на слабост. Затова заявявам категорично: не ме е страх от това, което вършите, не се страхувайте и вие. Ако сте с чиста съвест, можем да работим заедно. Вратата ми не е затворена за никого. Нека спрем с неразумните действия. Много работа ни чака.

Да си припомним предизборния клип на Боян Минков:

Очаквайте пълната управленска програма за предстоящия мандат на Боян Минков като кмет на Белоградчик.

 

 

Подобни статии