Начало История Нинко Заяков – краеведът с туптящо сърце за Северозапада

Нинко Заяков – краеведът с туптящо сърце за Северозапада

от Mariana Gomileva
1322 преглеждания

Краеведът Нинко Заяков и директорът на Държавен архив-Видин Светлана Кръстева / снимка: ДА-Видин

Сред големите родолюбци и сладкодумни краеведи на северозападна България е Нинко Заяков. Роден на 17 април 1931 г. в с. Брегово (дн. гр.), завършва с първия випуск на гимназия „Васил Левски“ – Брегово през 1949 г. и учи „Българска филология“ в СУ „Климент Охридски“, където му преподават изтъкнати български езиковеди и филолози. Дипломира се през 1958 г. и до 1963 г. работи като учител в Брегово, като се занимава с топонимията на родното си място. От 1963 г. е инспектор в отдел „Изкуство и култура“ към Окръжен народен съвет – Видин, участва в организацията на Шекспировите театрални дни през 1964 г. и в подготовката на Първия национален събор на народното творчество в Копривщица през 1965 г. Когато през м. март 1965 г. започва работа като уредник в отдел „Етнография“ на Окръжния исторически музей – Видин, Нинко Заяков вече познава голяма част от традиционната култура на Видинско. През 1968–1969 създава идейно-тематичния план и реализира етнографската експозиция в музей „Кръстатата казарма“, която се радва на успех и интерес от посетителите повече от 40 години. Подготвя като съавтор и съставител: пътеводител на Видин; албум, отразяващ Видинския край през 60-те години на ХХ век; албум „Народно изкуство от Видинско“. Научните му интереси са насочени към етнодемографията, фолклора, традиционната обредност, топонимията, краезнанието, историята на занаятите и др. Има десетки статии в научната периодика – „Лозарските песни от Видинско – свидетелство за преселване на население от Средна северна в Северозападна България“, „Етнодемографският характер на Видинския санджак през ХV – ХVІ в.“, „Обичаят Ходене на росен в дефилето на Рабровска река, Видински окръг“ и др. От създаването на годишника „Известия на музеите в Северозападна България“ през 1977 г. до 1992 г. е член на редакционната му колегия.

Нинко Заяков в урок по изобразително изкуство с ученици от Видин през 80-те години / снимка: ДА-Видин

Нинко Заяков подготвя множество сценарии и либрета по народни песни, легенди и предания от Видинско, възстановки на обичаи и др., които се представят от творчески състави на Дома на учителя, Народно читалище „Цвят 1870“, читалища от общината. След пенсионирането през 1991 г. продължава проучванията си и през 2013 г. публикува книгата „Местните имена в Кулско“, подготвя и книга за Видинско. От създаването му през 1999 г. до 2018 г. журира Регионалния събор за автентичен фолклор „Дунавски ритми“.

На 26 октомври 2020 г. е обявен за Почетен гражданин на Видин.

През 2016 г. дари документи от изследователската и събирателската си дейност в Държавен архив – Видин, регистрирани в личен фонд №1332 – „Заяков, Нинко Георгиев“.

Източник: Държавен архив – Видин

Подобни статии