Начало Новини Николай Фенерски представи в Монтана новия си роман

Николай Фенерски представи в Монтана новия си роман

от Mariana Gomileva
1357 преглеждания

Николай Фенерски на среща в библиотека „Гео Милев“ | снимка: Веселина Младенова

Писателят и издател Николай Фенерски представи романа си „1994“ в Монтана, съобщиха от общинaта в града. На срещата в понеделник с читателите в библиотека „Гео Милев“ Фенерски разказа за третата си книга, в която главната тема е съхраняването на личната идентичност на героя, преминал през смазващия механизъм на казармата. Фенерски е създател на „Резерват Северозапад“ – виртуално място за разкази, речник, спомени и картини от Северозапада. От разкази в „Резервата“ тръгна и „Северозападен романь“, първият български роман, написан на диалект с автор Стоян Николов – Торлака, и издател Фенерски.

За да разтопи ледовете по време на срещата в Монтана, Николай Фенерски прочете текст, написан на нашенски диалект от Пламен Валентинов – главен експерт в местното Бюро по труда, се разказва в репортаж на Ива Иванова от събитието. Фенерски разсмя публиката не само с колоритния език и пиперлиите лафове, типични за нашия край, но и доловения северозападен манталитет.
Между името на новия роман и антиутопията на Джордж Оруел „1984“ има аналогия – авторът разказа, че за разлика от главния герой в класическата творба, който губи своята идентичност, смазан от системата, героят на Фенерски съхранява себе си, макар да преминава през мачкащия механизъм на казармата. Освен това, не Големият брат, който гледа отвън и контролира човешкото поведение и съзнание, а Малкият брат, който те наблюдава отвътре – съвестта, е катализатор на сюжета.
„Дължах тая книга на моето поколение“ заяви той. Темата за самоубийството, която присъства и в другите творби на Николай Фенерски, се прокрадва и в тази книга. Авторът споделя, че написването на „1994“ му е отнело повече от 12-13 години.

„Реших да се пошегувам с Джордж Оруел, но аз писах за миналото, а не за бъдещето“. Фенерски определя книгата си като хибрид между изповедната и експерименталната литература. Писателят е роден в Бяла Слатина и е завършил „Славянска филология“. Предишните му две книги са „Апокалипсисът е дело лично“ и „Не казвай на майка си“.

Книгите на Фенерски и втората част на „Северозападен романь“ може да поръчате на Severozapad.org.

За текста е използван репортаж на Ива Иванова, предоставен от община Монтана.

Подобни статии