Начало История Несгодите на българското училище в Белоградчик през 1853 г.

Несгодите на българското училище в Белоградчик през 1853 г.

от Mariana Gomileva
1074 преглеждания

Николай Димчевски – “Белоградчик” | източник: проф. Борислав Тошев

Любопитна е историята на първото светско училище – руждие, в Белоградчик от 1869 г. Проф. Борислав Тошев в своя „Белоградчишки ежедневен илюстрован лист“ ни разказва за него, като започва с уточнението, че медресе е богословско училище, ръководено от мюфтията. Руждие е място, на което се изучава: арабски, персийски, религия, политическа география, аритметика, въведение в логиката на Аристотел, краснопис. Отличавало се е с богата библиотека.

Българското училище в Белоградчик е от средата на XIX век. В дописка в Цариградски вестник от 11 март 1853 г. се съобщава за възникнали проблеми в него. Тя съдържа думите на Пашата, който казва:

„Слава Богу! И ний тука от няколко години училище си направихме и учител според състоянието си имаме. Децата, които се учат, ако да и не са твърде много, полагат обаче голямо прилежание и успехи те имат доволно. За похвала са достойни. Едно обаче препятствие посрещаме от един наш съгражданин Господина Василч Георфиевича. Той не знаеме по коя причина не оставя на децата нито Граматика, нито География да си я учат, а понудява ги само псалтир да си учат и нищо друго. Затова и когато един наш родолюбив съотечественик поиска да подари книжки на училището, той посмя да не ги приеме. И така децата се лишиха от полезни книжки и чилището загуби от продажбата им.“

Подобни статии