Начало Забележителности Нематериалното културно наследство на областите Видин и Зайчар в нова интернет платформа

Нематериалното културно наследство на областите Видин и Зайчар в нова интернет платформа

от Mariana Gomileva
1276 преглеждания

Колаж от снимки от област Видин и област Зайчар / severozapazenabg

Нематериалното културно наследство на региона около Видин и сръбската област Зайчар вече са представени в интернет платформа. Тя е нов иновативен осведомителен инструмент за опазване и популяризиране на 100-те най-представителни елементи на нематериалното културно наследство от двата гранични района, чрез използване на съвременните информационни технологии.

Проектът покрива два гранични региона от Сърбия и България:

  • Област Видин с общините Видин, Белоградчик, Бойница, Брегово, Грамада, Димово, Кула, Макреш, Ново село, Ружинци и Чупрене.
  • Област Зайчар, която включва общините: Зайчар, Сокобаня, Болевац и Княжевац.

Платформата е плод на едногодишната дейност по трансграничния проект „Дигитално нематериално културно наследство“, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България-Сърбия. Водещ партньор е Асоциацията за насърчаване на туризма, с партньор Института за трансгранични области – Княжевац.

Терминът „културно наследство“ промени значително съдържанието през последните десетилетия, отчасти благодарение на инструментите, разработени от ЮНЕСКО. Културното наследство не завършва с паметници и колекции от предмети. То включва също традиции или живи изрази, наследени от нашите предци и предадени на нашите потомци, като устни традиции, изпълнителски изкуства, социални практики, ритуали, празнични събития, знания и практики за природата и Вселената или знания и уменията за създаване на традиционни занаяти. Нематериално културно наследство са традициите и живите изрази, наследени от предците и предадени на потомци. 

Туристи от областите Видин и Зайчар на винена дегустация край Белоградчик / снимка: Мариана Гомилева

Културата и туризмът са все по-свързани помежду си. Интересът към културата и културните програми, включително тези за нематериалното културно наследство непрекъснато нараства. Културният туризъм има дълга традиция и определението за него се променя с времето. Съвременният културен туризъм е много сложен начин за задоволяване нуждите на хора и групи, които очакват много повече от обиколка на културно-исторически паметници или музеи по време на посещението си. Туристите проявяват все по-голям интерес към различните култури, сценичните изкуства, занаяти, ритуали, гастрономия и интерпретации на природата и Вселената. Съдейки по показателите на интерес, които туристите проявяват през последните години, може да се каже, че времето на културния туризъм в този смисъл тепърва предстои.

Сръбската гастрономия е на почит сред българските туристи / снимка: Мариана Гомилева, р-т „При Иван“, Белоградчик

Според авторите на проекта Граничните региони на Сърбия и България се нуждаят от съвместен, трансграничен подход, тъй като:

  • Между тях има обща административна граница;
  • Туризмът е общ приоритет за развитие във всичките три гранични региона;
  • Туризмът, както и природната и културна среда, не зачитат държавни или някакви други граници;
  • Природният и културен потенциал на областта са значително сравнително предимство и важен актив за развитие, които се простират отвъд границата;
  • Трябва да променим дискурса за границите – от бариери към ресурси.

В рамките на проекта е създадена унифицирана база данни и нови туристически продукти за нематериалното културно наследство. Проведени са обучения в Зайчар и във Видин на тема „Как да разработим туристически продукт от нематериално културно наследство“. Организиран е фестивал „Дигитално нематериално културно наследство“ в региона на Зайчар, Сърбия и събитие във Видин за промоциране на нематериалното културно наследство на двата региона.

 

Източник: digitalich-bgrs.info

Подобни статии