Начало Галерия Нейчо Савчев – съвременният будител от Оряхово

Нейчо Савчев – съвременният будител от Оряхово

от Mariana Gomileva
1154 преглеждания

Нейчо Савчев пред две от картините на сина му, в столичната галерия „Астри“ / снимка: Мариана Гомилева

Изминали са няколко дни от 80-годишния му юбилей. 80 години изпълнени със смисъл и отдаденост. Той си е все така същият – Нейчо от Оряхово – човекът изкуство. Намираме го потънал сред картините от 22-та Годишна изложба за живопис „Формат 30/30“ в столичната галерия „Астри“. Вглъбил се е в детайлите на две маслени платна, пресъздаващи атмосфера от центъра на Париж.

„ – На сина ми са. Радослав. Способно момче. Справил се е. Оправдал е двата месеца във Франция с тези картини.“ – Проговаря с гръб Нейчо Савчев, без да откъсва критичен поглед от платната пред себе си.

Изчаквам го. Не искам да наруша този интимен разговор между баща и син, чрез красивите похвати на изобразителното изкуство. През това време към мен се приближава стопанката на галерията, Вихра Пешева и с възхищение ми прошепва: „Нейчо е истински съвременен будител. Той е вдъхновение за поколения художници. За нас е чест, че ни посещава.“

Нейчо Савчев пред две от картините на сина си, в галерия „Астри“ / снимка: Мариана Гомилева

След няколко минути разходката ни във времето назад в спомените по кокетните улици на Оряхово започва. Веднага решавам, че ще нарека така тази жива легенда от Оряхово – съвременният будител.

Седнали сме в малко артистично кафене, случайно или не, именно с името „Париж“, в близост до галерията, в която се срещнах с Нейчо. Веднага правят впечатление изтънчените му маниери на бохем. Възрастта не му е попречила да излъчва аристократизъм по свой си начин – естествен, непринуден, истински човек от Северозапада. Започва с чаровно нетърпение на дете да ми разказва за личните си познанства с десетките известни личности от Оряхово, като не пропуска да нарече родния си град люлка на световни таланти. И спомените му го доказват… С тях ще ви направим съпричастни в няколко материала, посветени на известни лица от този край, но преди това, нека поясним защо те са толкова ценни. Защото са разказани от самия Нейчо Савчев.

Нейчо Савчев / снимка: Мариана Гомилева

Фамилията на Нейчо Савчев

Семейство Савчеви в Оряхово е пряко свързано с изкуството. Цвети Савчев Иванов е писател и журналист, главен редактор на опозиционния в-к „Свободен народ“ след 1944 г. Брат му Иван Савчев е талантлив цигулар и диригент на оркестър към музикалната школа. Преподава музика и физкултура в Оряхово. Синът му Нейчо Савчев е нашият герой – галерист и организатор на десетки изложби в Северозападна България, който прави и поетически четения. Роден в Оряхово, Нейчо Савчев подчертава, че майка му е от Бяла Слатина. Третото поколение – синът на Нейчо, Радослав, макар и лингвист по образование е един от най-талантливите български живописци, известен по цял свят. Делото му има освен естетически и патриотични измерения – дал си е дума да нарисува 100 пейзажа от родното Оряхово, и макар че отдавна я е изпълнил, продължава да твори, да запечатва обичта си във форми, цветове и ритми.

Радослав Иванов, синът на Нейчо Савчев / снимка: личен архив на Радослав Иванов

Това, с което повечето хора днес свързват името на Нейчо Савчев е, че той е меценат на изобразителното изкуство. Дългогодишен неуморен домакин на срещи на майстори на четката и длетото. Организатор на десетки международни пленери за изобразително изкуство с кауза – да превърне родното Оряхово в град на художниците. Да завещае културни ценности. Нейчо е муза и вдъхновение за идните поколения със своя жив дух и вечно търсене. На красивото. И на родното. На запазеното в северозападна България.

Зоотехникът с афинитет към изобразителното изкуство

„Моят живот е минал по фермите. Занимавал съм се със свине, овце, говеда…“, споделя Нейчо. Следвайки зоотехника в Агрономическия институт, през 1963 – 1968г. Савчев има състудент от Ямбол, който е и много добър художник. Покрай него започват заедно да рисуват украсите на Университета. Приема и поръчки от различните катедри за изрисуването на красиви таблици и диаграми с научна цел. „В годините, в които една студентска стипендия беше 30 лв. и от вкъщи ни даваха месечно само още толкова, една диаграма на кадастрон ни я заплащаха цели 4 лв. С двадесет таблици и диаграми си осигурявахме по 80 лв.“, спомня си с усмивка Нейчо. Не пропуска да уточни, че ако си добър художник, получаваш поръчки и си живееш като Крез. По думите му е мит, че хората на изкуството не могат да хранят къща. Всичко е въпрос на доказване на таланта.

Кметски години

„Това, което съм искал като кмет на Оряхово, успях да го направя, въпреки всички и напук на всичко“, категоричен е днес Савчев.

Управлява града в периода 1999 – 2003 г., на прага на две епохи – във времево, социално, културно и икономическо отношение. Издигнат е от тогавашните социал-демократи. На изборите го подкрепят дори и опонентите му. Тъй като не е от управляващата партия по това време, бюджетът на Оряхово е по-малък от този на съседните общини. Въпреки това, успява да направи неща за града, които други кметове, с много повече отпуснати средства, не успяват. По негово време се изгражда канализацията на цял един голям квартал, в който жителите с години са чакали ВиК мрежа. „Докарах вода и до всяка къща там, заради което до днес като ме срещнат съграждани ми благодарят“, спомня си Нейчо Савчев. По негова инициатива са асфалтирани и повече от 5 км улични настилки в града, които и до днес не са подменяни. Изгражда депо за твърди битови отпадъци – едно от първите десет подобни депа в България. По проект „Красива България“ изцяло обновява централния площад на Оряхово. „Докарахме специален гнайс от Ивайловград, а павета поръчахме от Враца с най-добро качество и издръжливост. Спомням си, че оставаха два месеца до панаира и целият площад беше разкопан. Един ден мина тогавашната председателка на Общинския съвет, която тенденциозно все ме нападаше, и се възмути, че токчетата ѝ щели да се закачат по паветата. Един от майсторите обаче не я разпозна и без притеснение отговори, че тя е по-скоро за цървули, отколкото за токчета… Ето такива неерудирани хора, които не вдъхват респект дори и на обикновените работници ме критикуваха в онези времена. Затова не ме беше страх и давах смело напред. Градският площад на Оряхово не е мръднал и до сега. А под паветата му има 20 см армиран бетон и на шега може да се каже, че няма да се разруши дори и танкове да минат“, споделя с усмивка Савчев.

Площад „Дико Илиев“ – Оряхово / снимка: общ. Оряхово

Проводник на истории от миналото за бъдещето

Преди 15 години Нейчо Савчев се заема с патриотичната идея да издава вестник в Оряхово, в който публикува историите на талантливи личности допринесли за развитието на родния му край. Опитва се да популяризира делото на хора, които са извели цялата страна на едно ново духовно, професионално и културно ниво. Поради финансови причини така и не успява да продължи тази родолюбива дейност до днес. Мъчно му е, че има доста забележителни факти, но те не са обобщени и запечатани във времето. Споделя, че много от тях най-вероятно са умишлено забравени,  унищожени и морално обезличени. „Мечтата ми преди да си отида от този свят е да спомогна за издаването на един стойностен Алманах на талантите от Северозапада, който да остане за поколенията“, споделя Нейчо.

Пленерите емблема за Оряхово

Всичко започва през 1995 г., когато Нейчо, който по онова време е още секретар на Община Оряхово успява да убеди тогавашния млад кмет Красимир Михайлов да финансират първия в града художествен пленер, посветен на проф. Марин Върбанов. Веднага се събират 26 участници – художници на ниво. От 2001 г. до днес ежедневно през август нашият будител организира такива пленери и събира меката на изобразителното изкуство. От 2004 г., когато създава и частната си галерия „Савчеви“, знаковите събития са под шапката на частните пленери.

24-ти Пленер посветен на проф. Марин Върбанов / снимка: общ. Оряхово

Радослав Иванов с баща си Нейчо Савчев / снимка: галерия „Контраст“

И така близо 30 години в Северозапада се създава културно наследство на световно ниво. С подкрепата на собствения си син Радослав Иванов и председателя на Съюза на българските художници, Любен Генов, Нейчо прави прецизна селекция на авторите, които да се включат в този творчески обмен на идеи, впечатления, емоции, цветове, багрила, техники и похвати, за да се родят впечатляващи творби.

Пленер в Оряхово

През 2023 г. организираните от Нейчо художествени пленери са внушаващият брой седем, като това далеч не е рекордът му. За сравнение, през миналата година той успява да проведе цели осем пленера в Оряхово. Винаги верен на традицията – един от тях да е посветен великия професор Марин Върбанов,  с който лично са се познавали. През 2007 г. се поставя за пръв път и друг рекорд – по брой на желаещи да участват в пленерите. Художниците жадуващи да се включат в това изживяване в сърцето на Северозапада са толкова много, че се налага Нейчо да откаже на цели 40 творци. Затова същата година той купува с лични средства една специална къща за творчество, ремонтира я изцяло и започва да настанява участниците в пленерите там. В нея художниците вдишват простора на вечната река, рисуват пейзажи от Оряхово, изразяват идеите си по зададените теми и се радват на приятелска атмосфера.

Пленер Оряхово

Пленер Оряхово

Пленер Оряхово

Пленер Оряхово

Пленер Оряхово

Нейчо Савчев представя изложба на пленер в Оряхово

Така нестихващата енергия на този съвременен будител допринася за културния облик на целия Северозапад.

Завършваме този кратък разказ за Нейчо Савчев не с обобщение за живота му или с категоризиране на делата му, а с един цитат на Директора на Историческия музей в Оряхово, Евгения Найденова: „Нейчо Савчев е стожер на културния живот в нашия град. Той е генератор на творчески идеи, които се раждат тук и които се предават като здрава нишка напред в умовете на новите поколения. Гордеем се с него!“.

Портрет на Нейчо Савчев / худ. Симеон Кръстев

 

Очаквайте интересните истории на видни личности от Оряхово, сред които 4 министри, професори и световни творци, споделени от Нейчо Савчев – съвременният будител…

 

 

 

 

Подобни статии