Начало Новини „Неделника“ на Софроний Врачански е открит в черквата в село Бели мел

„Неделника“ на Софроний Врачански е открит в черквата в село Бели мел

от svilen
1089 преглеждания

Автор: Камелия Александрова

Източник: вестник „24 часа“

Черквата „Света Троица“ в село Бели мел
Снимка: Камелия Александрова

Един от екезмплярите на „Неделника“ е открит в черквата „Света Троица“ в монтанското село Бели мел.

През 1996 г. Ефросина Ценова подготвяла честване на своя Поппенов род, заровила се в архива и направила откритие. Попаднала на „Неделника“ на Софроний Врачански с преписки. Навършват се 274 години от рожединето на автора.

Находката е уникална, тъй като първото издание на „Неделника“ е отпечатано в 1000 екземпляра в румънския град Римник. Върху територията на цялата монтанска област досега е открито само още едно издание на тази Софрониева творба, но това е вече второ издание от средата на 19-и век.

Екземплярът от „Неделника“, открит в белимелската черква, е най-добре запазеният от трите известни досега творби от това първо издание. По страниците му личат следи от свещи, което от своя страна е знак, че местните жители са проявявали интерес към изданието.

Върху последните му страници са оставени и няколко приписки, съобщаващи за различни събития от живота на селището. В една от тях се съобщава, че през „лето 1853-то“ е открито килийно училище, което свидетелства за будния дух на населението на Бели мел по това време.

no images were found

Подобни статии