Начало Забавления На 31 август ще е Балът в Бърдарски геран

На 31 август ще е Балът в Бърдарски геран

от Mariana Gomileva
1627 преглеждания

Традиционна духова музика от Бърдарски геран | снимки: Читалище „Съединение-1923“

Годишният бал в Бърдарски геран тази година ще бъде на 31 август, съобщиха от кметството в селото, известно като Столица на банатските българи. По традиция всяка последна събота на август на площада в селото се събират потомци на банатски преселници, които танцуват, пеят и свирят традиционни танци от някогашна Австро-Унгария. Някога сбирките са били в края на лятото, когато реколтата е прибрана и голяма част от полската работа е приключена. 

Банатските българи са потомци на българите-павликяни и католици, избягали след потушаването на Чипровското въстание от 1688 г. В продължение на дълги години Османската империя гледала на католиците като на потенциални бунтовници и те намерили убежище в Австрийската империя, под закрилата на Хабсбургите. Те произхождат предимно от Никополско и Свищовско и днес всички изповядват католическа вяра. Като произход се предполага, че се различават от чипровчани, които в мнозинството си преди Въстанието също са католици. Чипровчани бягат преди свищовските и никополските си сънародници и след странствания също се установяват в историческата област Банат. 

Всяко лято потомците на банатските българи се събират, за да празнуват Балът на Бърдарски геран

В продължение на близо два века общностите живеят в Австрия, по-късно Австро-Унгария, запазвайки напълно езика и българското си самосъзнание. Възприемат от новото място някои промени в облеклото и танците. Най-забележимата външна промяна е носията от днешен Сръбски Банат – тя се нарича „лека носия“ и се състои от плисирана пола, бродирана престилка и дрешче – блуза с дълъг ръкав и украси от бродерия и мъниста около деколтето, заедно с кърпиче – силно украсена кърпа за глава със специфично забраждане, което не се среща при никоя друга българска етнографска група. В Бърдарски геран живеят много наследници на българи от днешен Сръбски Банат. В селото са само потомци на българите-павликяни от Никополско-Свищовско. Потомци на чипровчани живеят в други села като Асеново, Никополско. 

Балът в Бърдарски геран е свободен за всеки, който иска да се присъедини и да се научи на традиционни банатски танци. Започва привечер в центъра на селото. Бърдарски геран няма хотел, най-близките са в общинския център Бяла Слатина. Селото се намира на 8 км северно, до него води само един път. Административно е в обл. Враца, много близо до границата с обл. Плевен. Наблизо минават главни пътища, жп връзка вече няма. 

 

 

Подобни статии