Начало Култура „На хоро в Монтето“ представя фолклора на Северозапада в Европейските дни на наследството

„На хоро в Монтето“ представя фолклора на Северозапада в Европейските дни на наследството

от Mariana Gomileva
1702 преглеждания
Представителен танцов ансамбъл "Младост" - Монтана / снимка: Младежки дом - Монтана

Танцов ансамбъл „Младост“ – Монтана / снимка: Младежки дом – Монтана

В съботния ден /26 септември/ от 11.00 часа, Представителен танцов асамбъл  „Младост“, Певческа група „Пъстренец Jr.” и Камерен народен хор „Пъстренец“ ще представят кратка, но пъстра фолклорна програма с разнообразен репертоар от песни и танци. Така Младежкият дом в Монтана ще се включи в тазгодишната инициатива „Европейски дни на наследството“. Фолклорният концерт-работилница е под надслов „На хоро в Монтето“ и ще се проведе на открито в парк „Монтанезиум“. Непосредствено след края на концерта организаторите са подготвили уъркшоп за зрителите. Всеки, който желае може да се включи в разучаването на български хора, характерни за нашия край. Така, че освен наблюдатели, може да се превърнете и в участници.

През настоящата 2020 година в България за пореден път се отбелязват „Европейски дни на наследството”. Те са съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия. Провеждат се ежегодно през месец септември в почти всички европейски страни под мотото „Европа, общо наследство” и дават възможност на милиони хора да се запознаят с културното наследство на Стария континент.

В тази насока мероприятието, организирано от Младежкия дом е подчинено на идеята да се покаже приемственост с танцовото и песенно изкуство като културно наследство и неговото място в съвремието ни.

Източник: Младежки дом – Монтана

Подобни статии