Начало Галерия На „Фършанги“ сред банатските българи

На „Фършанги“ сред банатските българи

от Mariana Gomileva
2747 преглеждания

На 17 февруари селото на банатските българи – Бърдарски геран, празнува „Фършанги“. Това е карнавалният ден, предшестващ Великденските пости и отбелязван с карнавали в целия католически свят. Жителите на Бърдарски геран са потомци на банатски българи, завърнали се в края на XIX и първата половина на XX век в старата си родина. Празникът е наследство от вековни традиции, с които се прогонват зли сили, прави се символично очистване и започва очакването на Великден. Всеки се маскира както пожелае – най-често жените се правят на мъже, мъжете се обличат в женски дрехи, има дяволчета, феи, има приказни герои, герои от филмите и всякакви образи.

На „Фършанги“ в „Банатската соба“ за по-малко от два часа бяха изкупени приготвените банатски свински специалитети – кълбъсъ, пушена сланина, рибици, джумерки. На всички участници майсторки на банатската кухня раздаваха много вкусната чорба- листа, което е пилешка супа с триеница – вид тесто, настъргано на дребни топчета и добавено за плътност. В добавка тези, които не шофираха, се подкрепяха с греяно вино, между представленията в читалищната зала, площада и къщата-музей на банатския бит. Празникът се организира от Чителище „Съединение-1923“, кметство Бърдарски геран и общ. Бяла Слатина.

На „Фършанги“ тази година дойдоха участници от други места, както и много гости, за които това беше първото докосване до банатската култура. Вижте първата част от видеото и снимките от празника.

Текст, видео и снимки: Весела Николаева

Ирина Босилкова от Читалището – Лудият Шапкар, разказва за празника

Подобни статии