Начало Новини НА ПАНАИР В БЕЛОГРАДЧИК

НА ПАНАИР В БЕЛОГРАДЧИК

от Mariana Gomileva
3698 преглеждания
НА ПАНАИР В БЕЛОГРАДЧИК

С прекрасните изпълнения на градския духов оркестър – Видин започна вторият от панаирните дни на традиционния Белоградчишки панаир. След това жителите и гостите на града имаха удоволствието да се насладят на изявите на танцовите състави към читалищата в селата Капитановци и Майор Узуново. Те са сред познайниците за местните жители чрез своите участия във фолклорния фестивал „От Тимок до Искър“. Но за пореден път удивиха гостите на панаира със свободата и лекотата с които изпълняват народните танци, някой от тях типично влашки – „Батут“, „Шира“, „Ситно влашко“, също така и „Пайдушко“, „Ганкино“ и други хора от Северняшка хореографска област.

Изключително впечатляващо бе и представянето на детския танцов състав „Живо въгленче“ и Състава за автентичен фолклор „Стар мерак“ при Народно читалище „Св. Паисий Хилендарски“ село Иново. Те представиха своята програма с много настроение, темперамент и широта на танца. Възхитително бе представянето на двете най-малки участнички в детския танцов състав. Кристина Кристиянова Пепова на 6 години е завоювала две първи места от Националния събор за народно творчество – Копривщица 2015 и от фолклорния събор в Рожен, за което е била отличена със златен медал. Художественият ръководител Анелия Младенова със заслужена гордост разказва, че и двата танцови състава към читалището са завоювали първи места, а самото читалище е отличено с най-високата награда – Дървен плакет „За цялостен принос в своята дейност“.

Днес панаирната програма продължава с изпълненията на мъжки камерен хор „Белоградчик“ и вокална група „Чаровни години“. От 19 часа концерт ще представи Илиян Михов – Баровеца. На 02 юли от 9.30 часа е началото на Фолклорния фестивал „От Тимок до Искър“, който за втора поредна година се провежда в рамките на панаира. Освен от Северозападна България, участници ще има и от София, Варна, Шумен и сръбския град Зайчар.

Пресслужба община Белоградчик

no images were found

Подобни статии