Начало Новини На къмпинг във Врачанския Балкан

На къмпинг във Врачанския Балкан

от Mariana Gomileva
5594 преглеждания
Неделен преход до Черепишкия манастир организира "Врачански Балкан"

На територията на природния парк има кътове за отдих и разпъване на палатки | снимки: ПП „Врачански Балкан“

Предложените промени в Закона за туризма, които забраняват свободните ваканции на палатка, предизвикаха широко недоволство, а президентът Росен Плевнелиев заяви, че ще им наложи вето. Дали това ще се случи, предстои да видим. Независимо от забраните и съвсем спокойни за законно опъване на палатка ви предлагаме един къмпинг във Врачанския Балкан. Описанието и предложения маршрут са подготвени от дирекцията на Природен парк „Врачански Балкан“. На път към тях може да видите много растения, животни и редки видове гъби като дендроколибия.

По пътя | Снимка: ПП "Врачански Балкан"

По пътя | Снимка: ПП „Врачански Балкан“

Място за къмпинг – местността „Кариерата“ – над с. Згориград

Ако обичате да прекарате повече време сред природата и да нощувате под открито небе Дирекция на ПП “Врачански Балкан” Ви съветва да използвате специално обозначените за това места. На територията на ПП “Врачански Балкан” са построени 8 заслона с барбекю и кътове за отдих.

Как да стигнете:
С кола или с колело: следвате пътя за пещера „Леденика“. Къмпингът се намира след два завоя от разклона за с. Згориград.
Пеша: Тръгвате по познавателен маршрут “Враца – пещера „Леденика” с начална точка Прохода Вратцата. След 30 мин. ще достигнете кариерата, където е обособен къмпингът.

Към "Леденика" | Снимка: ПП "Врачански Балкан"

Към „Леденика“ | Снимка: ПП „Врачански Балкан“

В съчетание с нощувката сред природата може да минете и разходка „Враца – пещера „Леденика“. Имайте предвид, че в лошо време може да не ви пуснат да влезете в пещерата, тъй като новият проект за осветлението и инфраструктура на „Леденика“ няма резервно захранване. По тази причина осветлението може да спре при силен вятър и да стане опасно.

Познавателен маршрут: „Враца – пещера „Леденика”

Време за преминаване – 3 часа.
Изходен пункт: прохода Вратцата
Край: пещера „Леденика“
Достъп: с автомобил или пеша, 1,5 км от гр. Враца
Трудност: средна
Сезон: пролет- есен

Описание:
В началото маршрутът минава през борова гора и след 30 мин. достига до къмпинг Кариерата. Следва стръмно изкачване и след 40 минути пътеката ще ви отведе до извора Мечото кладенче (Мечата вода) с кът за отдих. Следва най-стръмното качване до скалния венец Гарванец, от където ще можете да се насладите на приказни гледки към прохода Вратцата. Следва приятно и леко половинчасово спускане към пещера „Леденика“. По трасето на маршрута информационни табели ще ви запознаят с различните пещерни образувания, благоустроените пещери в България, най-интересните пещери в света, както и заплахите, пред които са изправени.

Пролет в планината | Снимка: ПП "Врачански Балкан"

Пролет в планината | Снимка: ПП „Врачански Балкан“

Подобни статии