Начало Новини „Напеви от Северозапада” тази година ще е видеоконкурс

„Напеви от Северозапада” тази година ще е видеоконкурс

от Mariana Gomileva
1439 преглеждания

За дванадесети път Младежкият дом организира Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада” в партньорство със сдружение „Младежки Северозапад” и школа по български народни танци „Стоянови”. Тази година форматът на творческата надпревара ще е видеоконкурс. Промяната се налага поради ремонт, който предстои в сградата на институцията. Статутът за провеждане в основни линии се запазва, с изключение на някои малки промени. Право на участие имат деца на възраст от 4 до 19 години, ученици от държавни и общински училища, възпитаници на читалища, ОДК, ЦРД, Младежки домове и други организации за неформално образование, студенти от АМТИИ град Пловдив и ВУЗ с музикални специалности на възраст от 19 до 30 години.

Всички участници задължително трябва да са облечени в народни носии. Важно условие е в различните раздели едно от изпълненията да е от Северозападна България и Северняшката фолклорна област.

Изпълненията на участниците трябва да са заснети с камера или телефон с приемливо качество и качени в Youtube. Заявки по образец с линковете към изпълненията се изпращат на електронния адрес: napevi_severozapad@abv.bg до 20 април 2020 година.

В раздел „Народно пеене” и „Инструменталисти“ в клиповете, преди самите изпълнения, детето – изпълнител трябва да съобщи трите си имена, възрастта и училището, което представлява. В останалите категории ръководителят или дете съобщава името на колектива, възрастовата група, училището и имената на песните или пиесите, които ще изпълнят.

За раздел „Хореография” в клиповете преди самите изпълнения ръководителят или дете съобщава името на колектива, възрастовата група, училището и имената на танците, които ще изпълнят.

Момент от танцовите изпълнения през 2019 г.| снимка: Младежки дом – Монтана

Изпълнителите ще бъдат оценявани от компетентно професионално жури – изтъкнати фолклористи, вокални педагози, музиканти, хореографи.

Всички материали свързани с дванадесетото издание на Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“ – статут, заявка за участие, приложения с песни и декларацията, която е във връзка с Европейските изисквания за защита на личните данни може да сe свалят от сайта на Младежкия дом: https://omd-montana.weebly.com/104410861082109110841077108510901080.html

Националният фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада”  се провежда под патронажа на кмета на Община Монтана Златко Живков и с подкрепата на Община Монтана, фирми и организации съпричастни към съхраняването на фолклорното богатство на Българския Северозапад.

Младежки танцов състав „Родолюбие“ от Кюстендил взе Приз на Кмета на Община Монтана през 2017 г. | снимка: Младежки дом – Монтана

Традиционно, в рамките на Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада”, ще се проведе и видеоконкурсът за народни песни и хореография за български деца, живеещи в чужбина. Крайният срок за получаване на заявките също е 20 април 2020 година.

 

Източник: Нели Василева, община Монтана

Подобни статии