Начало Забавления Най-големият международен събор на Балканите започва на 19 юли

Най-големият международен събор на Балканите започва на 19 юли

от Mariana Gomileva
4352 преглеждания

Между две граници. Снимката е архив от предишни събори | източник: общ. Белоградчик

Съборът при Кадъ Боаз, който е най-голямата международна среща на Балканите, ще се проведе от 19 до 21 юли, съобщиха от община Белоградчик. Българският град е съорганизатор заедно със сръбската общ. Княжевац. На 10 юли членовете на българо-сръбската комисия подписаха протокол за провеждането на събора. 

Както всяка година той ще бъде в местността на граничния пункт „Салаш-Ново корито“, който все още е в строеж и не е официално отворен. За дните на събора границата между България и Сърбия се отваря свободно и това е единственото време, в което може пряко и бързо да се премине между общините Белоградчик и Княжевац. 

Домакини са селата Салаш и Ново корито, които се намират от двете страни на границата, затворена вече десетилетия. През първия ден границата ще бъде отворена за свободно движение от 13.00 до 23.00 часа българско време. В следващите два дни тя ще е отворена от 10.00 ч. и ще се затваря в 24 ч. българско време на 20 юли и 23 ч. на 21 юли, уточняват от общините. 

Тържественото откриване на Събора ще бъде на 20 юли от 13 часа.

Съборът възниква след като преди няколко десетилетия, в резултат на войни и политически решения, земите на местните турлаци се оказват поделени между две държави, без възможност за свободно преминаване. Тогава те решават по веднъж в годината да се събират около границата, за да не се забравят, да обменят новини, да се виждат с роднини и да се веселят. Съборът е спиран на няколко пъти, но след последното му възстановяване вече се провежда редовно. Някога, още по време на Римската империя, проходът „Кадъ Боаз“ е бил пряк път между Видинско-Белоградчишко и София, но граничното разделение между България и Югославия убива пътуванията. Пътят е изоставен и сега само на места все още личат следите на римското трасе и километричните камъни. 

Освен за срещи, съборът на Кадъбоаз е място за търговия с местни занаятчийски продукти, храни и напитки. Особено богати са щандовете от сръбската част. До местността се стига през с. Салаш, откъдето трябва да попитате някой от местните за пътя. Задължително е носенето на лична карта. 

След края на празника границата отново ще бъде затворена, поне докато не бъде завършен официално граничния пункт „Салаш-Ново корито“. Той съкращава значително разстоянието при пътуванията между България и Сърбия и се очаква да даде тласък на туризма в региона. 

Подобни статии