Начало Новини Над 90 хил. туристи са посетили Белоградчик за година

Над 90 хил. туристи са посетили Белоградчик за година

от Mariana Gomileva
1654 преглеждания

Общо 91 250 туристи са посетили община Белоградчик през миналата година, съобщиха от местното управление. Чуждите туристи са били 25 636 души и в сравнение с 2014 г. има увеличение и при тях, и в общия брой посетители. Общият ръст на туристите е с 24%, а само чужденците са били с 50 на сто повече.

На най-голям интерес се радва Белоградчишката крепост, посетена от 60 хил. души. По данни от общината двойно по-малко са били посетителите на пещера „Магурата“. Информацията беше изнесена по време на заседание на Консултативния съвет по туризъм в Белоградчик. Макар ръстът на туристите да е впечатляващ, събраният данък от общината за миналата година е едва 5949 лв. В района на Белоградчик преобладават къщите за гости и малките семейни хотели. Засега забележителностите са популярни предимно за уикенд туризъм и много от местата за посещения не са широко известни.

Програмата за развитие на туризма през тази година предвижда обучения на заетите в сектора и разнообразяване на предлаганите услуги. За водачите от обектите в общината са планирани еднодневни и двудневни обучения до близки дестинации, на които да се запознаят с различни ситуации – закъснения на туристи, намалено време за посещение, лошо време. За посрещане на големи групи е предвидено да се купят два високоговорителя за крепост „Калето“ и два за „Магурата“. За пещерата ще бъдат купени и пет прожектора за осветяване с насочена светлина.

На заседанието беше отчетено, че представители на общ. Белоградчик заедно с други общини от област Видин са участвали в Международната туристическа борса „Ваканция/Спа Експо“, в гр. София, през февруари 2015 г. Първата половина на месец април е проведен „Ден на туризма“, с участието на министъра на туризма Николина Ангелкова, с който по традиция ежегодно се поставя началото на новия туристически сезон в общината.

Магурата е вторият по популярност обект след крепостта в Белоградчик

Магурата е вторият по популярност обект след крепостта в Белоградчик

Положени са усилия за промотиране дейността на магазина „Произведено в Белоградчик“ за продажба на местни стоки – вина, сувенири, производи на местни занаятчии и други. Продължена е традицията по организиране на състезание по мотокрос в местността „Чачин камък“, съвместно с Любомир Гайтански- местен жител и любител на този вид спорт и ЕТ „МЦ- Цветан Михайлов“, което вече се провежда ежегодно. Със съдействието на общината и Велоклуб „Скала“ през месеците май и октомври се организира велорали „Rocks’n Roll“.

Съвместно с катедрата по „География на туризма“ на СУ „Св. Климент Охридски“ е проведено проучване за резултатите от повторното прилагане през 2015 г. на Европейската система от индикатори за устойчивото развитие на туризма (ETIS) в Дунавския район. Отчетено бе i участието на община Белоградчик в проект „AUTHENTIC DANUBE – DELIVERING TOURISM EXCELLENCE FOR VISITORS AND INDUSTRY“, който се реализира на територията на общините Белоградчик, България и Княжевац, Сърбия с финансовата подкрепа от ЕС. Партньори по проекта са Асоциация „Автентична България“, общините Белоградчик,Княжевац и Международно общество за дивата природа – Австрия.

Вижте още: Туристите в Белоградчик се увеличават

Подобни статии