Начало Градска среда Над 500 танцьори от Европа ще се съберат в Монтана

Над 500 танцьори от Европа ще се съберат в Монтана

от Mariana Gomileva
864 преглеждания

Танцьорите от „Hodoviatsi“ / снимка: общ. Монтана

Артистични гости пристигат от Босна и Херцеговина, Полша, Северна Македония, Словакия и Чехия за Международния фолклорен фестивал, посветен на Празника на града – Свети Дух. Българското народно творчество ще бъде представено от 5 танцови състава и 2 певчески групи от Монтана.

Тържествената церемония по откриването на 15-тия Международен фолклорен фестивал – Монтана 2022, ще започне в 19:30 ч. на 12 юни (неделя). Концертите във фестивалната програма ще събират публиката пред Паметника на септемврийци всяка вечер до 15 юни. При дъждовно време те ще се провеждат в голямата зала на Драматичния театър.

По изключение тази година първият концерт от програмата на Международния фолклорен фестивал ще бъде ден преди официалното му откриване. Представителен танцов ансамбъл „Младост“ ще отпразнува 45-ата годишнина от основаването си на 11 юни от 18:00 ч. в Драматичния театър. Заедно с възпитаниците на хореографа Стоян Стоянов на сцената ще се изявят от Ансамбъла за песни и танци “Ходовяци” от Полша и Детския фолклорен ансамбъл „Брецлаванек“ от Чехия. Дългогодишно творческо партньорство свързва тези групи с ансамбъла на Младежкия дом.

Танцьорите от „Břeclavánek“ / снимка: общ. Монтана

На Свети Дух – 13 юни (понеделник) от 11:00 ч. гостуващите състави ще представят най-атрактивните танци от своя репертоар на концерта  “Празник в Монтана”. Вечерната програма на фестивала в тържествения ден включва сборен концерт с участието представителен танцов ансамбъл “Младост” и певческа група „Пъстренец Jr.” към Общински младежки дом, Представителен танцов ансамбъл “Пъстрина” и фолклорна формация “Огоста” към Народно читалище “Разум 1883”, танцов ансамбъл “Северняци” към ЦПЛР- ОДК “Ние, врабчетата”, фолклорна формация “Ситница”, Ромска танцова група към Народно читалище „Звезда 2007“.

На третата фестивална вечер на 14 юни (вторник) на сцената ще се изявят танцов ансамбъл “Северняци” и Детски фолклорен ансамбъл „Магурачик” от Кежмарок – Словакия, танцов ансамбъл “Пъстрина” и Ансамбъл за народни танци и песни „Йонче Христовски“ от Скопие – Северна Македония.

Танцьорите от „Maguráčik“ / снимка: общ. Монтана

На 15 юни (сряда) Фолклорна формация “Ситница” и Фолклорен ансамбъл „Поткозарйе“ от Босна и Херцеговина ще представят интересна програма от балкански танци.

Танцьорите от „Podkozarje“ / снимка: общ. Монтана

В 20:30 ч. всички български и гостуващи групи ще се включат в закриването на 15-тия Международен фолклорен фестивал. Близо 500 танцьори ще изиграят на финала му любимото „Дунавско хоро“ на Дико Илиев.

 

Източник: Община Монтана

Подобни статии